Türkiye’nin Almanya Büyükelçisi Eberhard Pohl, 2013’te Türkiye-Almanya ticaret hacminin 35 milyar avroya yükseldiğini ve 12 milyar dolarla Türkiye’de en fazla yatırım yapan ülkenin Almanya olduğunu belirterek, “Türkiye’deki Alman yatırımcı sayısı bugün itibariyle 5 bin 700’e ulaştı. Mevcut iyi ilişkilerimizi daha da ileriye götürmek için birlikte çalışalım” dedi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) organizasyonunda Avrupa Akdeniz İşletmeler Ağı Projesi BSN-MED kapsamında düzenlenen ‘Türkiye-Almanya İş Forumu’ başladı. MTSO Başkan Yardımcısı Kasım Tanrıöver’in ev sahipliğinde Mersin HiltonSA Oteli’nde gerçekleştirilen iş forumuna Türkiye’nin Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Eberhard Pohl, Mersin Vali Vekili Cezmi Türk Göçer, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Türk ve Alman iş adamları katıldı. Türk ve Alman iş adamları, iki gün sürecek forumda ikili iş görüşmeleri gerçekleştirerek, işbirliği ve yatırım olanakları konusunda görüş alışverişinde bulunacaklar.

Forumun açılışında konuşan Almanya Büyükelçisi Pohl, Mersinli iş adamlarına birlikte çalışma çağrısı yaptı. Mersin’in lojistik açısından Türkiye’nin önemli bir merkezi olduğunu ve çok büyük bir ekonomik gücü bulunduğunu dile getiren Büyükelçi Pohl, kimya, metal ve diğer sanayi dallarında üretim yapan çok fazla şirketin Mersin’e yerleşik durumda olduğunu vurguladı. Bu durumun da Alman şirketlerinin bu foruma katılımını sağladığına işaret eden Pohl, Almanya Büyükelçiliği’nin de ekonomik güce sahip olan Mersin bölgesinde bu etkinliği düzenlemek için bilerek karar verdiğini söyledi. Pohl, bu tür ekonomi günlerinde bölgelerin kapasitelerini, imkanlarını görme ve geliştirme fırsatı bulduklarını ifade ederek, bu forumda da Mersin ve Almanya’daki eyaletlerin yatırım imkanlarını tanıtmak istediklerinin altını çizdi.

“ALMANYA 12 MİLYAR DOLAR İLE DE TÜRKİYE’DE EN FAZLA YATIRIM YAPMIŞ OLAN ÜLKE”

Türkiye ile Almanya’nın çok yoğun ve çok derin geçmişe sahip ilişkilerle birbirine bağlı olduğuna vurgu yapan Pohl, Almanya’da yaşayan ve yarıdan fazlası Alman vatandaşlığına geçmiş 3 milyondan fazla Türk asıllı insanın ilişkilerde önemli bir faktör olduğunu belirtti. Almanya’da 75 bin Türk asıllı işadamı ve iş kadınının 370 bine yakın insana istihdam sağladığını ve 35 milyar avro ciro yaparak Alman ekonomisine katkıda bulunduğunu aktaran Pohl, “Almanya ayrıca Türkiye’nin en önemli ticaret ortağı. 2013’te ticaret hacmimiz yüzde 5 artarak 35 milyar avroya yükselerek yeni bir rekora ulaştı. İhracat yüzde 1,4 artışla 13,5 milyar avroya yükselirken, ithalat ise yüzde 7,1 artışla 21,5 milyar avro oldu. Almanya 12 milyar dolar ile de Türkiye’de en fazla yatırım yapmış olan ülke. 1980’den beri bu yatırımlar devam ediyor. Hatta Türkiye’deki Alman yatırımcı sayısı bugün itibariyle 5 bin 700 şirket sayısına ulaştı” dedi.

Diğer işbirliği alanının da eğitim ve inovasyon olduğuna değinen Pohl, “2014 yılı Türkiye ile Almanya arasında Bilim Yılı olarak ilan edildi. Bu işbirliği çerçevesinde eğitimi, inovasyonu, araştırmayı yeni projelerle bu alanda daha da ileri götürmeyi amaçlıyoruz. Çünkü Bilim Yılı bizim için gerçekten Türkiye-Almanya arasındaki ilişkiler açısından önemli bir unsurdur ve bu alanı da daha fazla inşa edip geliştirmeyi düşünüyoruz” diye konuştu.

“İLİŞKİLERİMİZİ DAHA İLERİYE GÖTÜRMEK İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞALIM”

“Var olan mevcut iyi ilişkilerimizi daha da ileriye götürmek için birlikte çalışalım” diyen Pohl, bu forumun bunun için iyi bir vesile olduğunu söyleyerek, şöyle devam etti:

“Bugün burada Türk ve Alman şirketleri bir araya geldi. Birbirlerini tanımak için onlar da heyecanlı ve yeni iş ilişkileri kurmak açısından da yeni girişim arayışındalar. Bu forumun yeni bağlantılara vesile olmasını diliyorum. İyi ticari ilişkilerin daha da derinleşmesi umudunu taşıyorum. Umarım bu forum vesilesiyle daha somut bağlantılar da ortaya çıkar olur. Biz de Almanya Büyükelçiliği olarak her zaman destek vermeye hazırız.”

Almanya ile Türkiye’nin gittikçe gelişen bir ilişki olduğunu dile getiren Mersin Vali Vekili Cezmi Türk Göçer de, iki ülke arasındaki siyasi işbirliklerinin de son 10 yılda ekonomik faaliyetlerle güçlendiğini söyledi. Türkiye’nin ekonomik anlamda en çok işbirliği yaptığı ülkelerin başında Almanya’nın geldiğine işaret eden Göçer, "Uzun bir dönemden beri ekonomi aktörlerin, istediği siyasal ortam artık Türkiye’de var. Yatırım yapılacak yerlerdeki çalışmalar da Türkiye genelinde olumlu ilerliyor. Mersin, yabancı yatırımlar için çok uygun bir kent. Kentimiz hem sosyal yaşam alanlarıyla hem üniversitelerle hem belediye çalışmalarıyla yabancı sermaye için iyi bir cazibe merkezi haline geldi" dedi.

“ALMANYA’NIN KALKINMA MODELİNİ ÖRNEK ALIYORUZ”

Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz ise, Mersin’in Türkiye’nin tüm potansiyellerini bünyesinde barındıran, ekonomik gücü yine tüm Türkiye’yi temsil eden, sosyopolitik yapısıyla da Avrupa dahil bölgedeki her kişi ve kurum için önemli bir şehir olduğunun altını çizdi. Tarımda, sanayide, ticarette, lojistikte ve turizmde sahip olduğu imkanların Mersin’i Türkiye’nin en parlak şehirlerinden biri konumuna getirdiğine dikkat çeken Kocamaz, “Mersin çok daha ileride olmayı ziyadesiyle hak eden bir şehirdir. Mersin’in geleceğini birlikte kuralım diyerek katılımcı yönetim anlayışıyla çıktığımız yolda Mersin’i her anlamda ülkemizin ve bölgemizin en önemli şehri haline getirmekte kararlıyız. Dünyanın en önemli ekonomik ve siyasi güçlerinden biri olan Almanya’dan çok şey öğreneceğimize inanıyorum. Mersin’in de Alman dostlarımızı memnun edecek pek çok imkanı kendilerine sunabileceğini tahmin ediyorum. Almanya’nın kalkınma modeli örnek aldığımız bir diğer önemli husus. En ciddi işbirliği potansiyeline Alman dostlarımızla sahip olacağımıza inanıyorum. Karşılıklı çok boyutlu ilişkilerimizi Mersin potansiyeli etrafında işbirliğine dönüştürebilecek başarıyı yakalayacağımızdan şüphem yok” şeklinde konuştu.

“VİZE HER İKİ ÜLKENİN ZENGİNLİĞİNE VURULAN BİR ZİNCİR”

MTSO Başkan Yardımcısı Kasım Tanrıöver de, Almanya’nın Mersin’in en önemli ticari ortaklarının başında geldiğini ifade ederek, Mersin’in Haziran 2014 tarihi itibariyle 857 yabancı sermayeli firma sayısıyla Türkiye’nin 6. büyük ili olduğu bilgisini verdi. Tanrıöver, şunları söyledi:

“Mersin’de 74 Alman sermayeli firma faaliyet göstermektedir. Alman sermayeli firmalar, Mersin’deki yabancı sermayeli firmalar arasında 3. sıradadır. Ancak, Almanya ve Türkiye için bu rakamlar, böylesi derin bir ilişki içindeki iki dost ülke için yeterli değil. Bilgi ve iletişim teknolojileri ile küreselleşen dünyada, dost ve birbirini tamamlayıcı ülkelerin stratejik ortaklıkla hareket etmesi her iki ülkeye de zenginlik olarak dönecek. Yükselen pazarlarda birlikte hareket etmek, bilgi ve teknoloji paylaşımıyla güçleri birleştirmek en az karşılıklı yatırımlar kadar önemli. Bu forumun, sadece ticaret boyutuyla yatırımlarla sınırlı değil, özellikle küresel pazarda her iki ülkenin stratejik ortaklıklar kurması anlamında önemli bir adım olacağına inanıyorum. Tüm ilişkilerin daha rahat ve etkin gerçekleşmesi adına vize ve serbest dolaşım konusunda Mersin’e destek verileceğine inanıyorum. Ürünlerimiz, sermayelerimiz AB’de serbestçe dolaşırken, iş insanların serbestçe dolaşmamasını doğru bulmuyorum. Vize uygulaması her iki ülkenin zenginliğine vurgulan bir zincir. Bu vize zinciri kırılırsa girişimci ve yatırımcılarımız ülkenizin zenginliğine daha çok katkıda bulunacaktır.”

Konuşmaların ardından Ulusal Lojistik Proje Yarışması’nda dereceye girenlere ödüllerini Büyükelçi Pohl ile Vali Vekili Göçer verdi.