İSTANBUL (AA) - Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin açıklamalarının etkisiyle 1.282 dolara çıkarak son 13 ayın zirvesini gören altının onsu, gelecek hafta yapılacak Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından çıkacak faiz kararı ve para politikasına ilişkin mesajlarla yön bulacak.

ABD istihdam ve Çin dış ticaret verileri piyasalarda risk iştahını azaltırken, dolar endeksindeki geri çekilmeden destek bulan altının onsu, Draghi'nin açıklamalarıyla yükselişini sürdürdü.

AA muhabirine konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, 2016 yılının ilk çeyreğinde yatırımcısına en çok kazandıran emtianın altın olduğunu belirterek, "Bu yükseliş trendinin sona erdiğini söyleyemeyiz. Yıl içinde yükselişlerin devam etmesini bekliyoruz. Ancak altın fiyatlarındaki bu sert yükselişler sürekli olamaz. Kar satışları ve düzeltme hareketleri altının ons ve gram fiyatını destek seviyelerine tekrar düşürebilir" dedi.

Altın fiyatlarında destek seviyelerinin 1.180 dolar ve 110 lira olduğunu aktaran Memiş, "Bu beklentimizi destekleyen faktörlerin başında dolar kurundaki düşüşlerin sürmesi geliyor. Dolar kuru orta vadede 2,80-2,78 TL bandına kadar gerileyebilir. İç piyasalarda bu beklentimiz gerçekleşirse gram altın fiyatı da 110 TL olabilir" yorumunu yaptı.

"Fed'in bundan sonra nasıl bir yol izleyeceği altın fiyatlarında belirleyici olabilir"

Alan Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Yeliz Karabulut ise altını gelecek dönemde etkileyebilecek faktörlerin dört ana başlıkta inceleneceğini belirterek, "Fed'in bundan sonra nasıl bir yol izleyeceği, Çin'in düşürülen büyüme beklentilerini tutturup tutturamayacağı, Suriye konusunda yaşanabilecek sıkıntılar ve Merkez Bankalarının uyguladığı negatif faiz politikaları altın fiyatlarında belirleyici olabilir. Fed'in hızlı bir faiz artırımı beklentisi olmasa da, ECB'nin aldığı ek parasal genişleme paketi, altın fiyatlarında 1.280 seviyelerinden başlayan düşüşün 1.225 seviyelerine taşınmasına neden olabilir" şeklinde konuştu.