Kuzey sınırları Konya ile boydan boya çevrelenen, Batı’da Antalya’ya, Güney’de ve Doğu’da ise Mersin’e yaslanan Karaman, 16 Ekim 2015 Cuma günü önemli bir toplantıya ev sahipliği yapacak. AK Parti Karaman Milletvekili Recep Konuk’un fikir babası olduğu Karaman Serbest Bölge Çalıştayı ve Ekonomik Vizyon Toplantısı, Karaman Valiliği, Karaman Belediye Başkanlığı ve Mevlana Kalkınma Ajansı Başkanlığı (MEVKA)’nın işbirliğiyle hayata geçiriliyor.


Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekci’nin himayesinde yürütülen çalıştayda Karaman’ın ve Türkiye’nin ekonomisini etkileyecek ‘Karaman Serbest Bölgesi’ fikri, ‘Marka Birliği’ ve ‘Gıda Vadisi’ konu başlıkları Türkiye’den ve yurtdışından başarılı örneklerle ele alınacak. Tarıma dayalı sanayide hem iç hem dış pazarlarda etkin bir konuma gelmeyi hedefleyen Karaman’ın, altyapı anlamında güçlü olduğu gıda sektöründe nitelikli sıçrama gerçekleştirmesi için atılacak adımlar ve yol haritası belirlenecek. Şehrin üretim hacmini katlayacak üretim potansiyeline yeni bakış açıları kazandırmayı amaçlayan toplantı, alanlarında uzman konuşmacılar ve sanayicilerin katılımıyla gerçekleştirilecek.
80’li yıllarda başlayan yatırımlarla 90’lı yıllarda bisküvi, kek, gofret gibi atıştırmalık sektöründe büyük bir atılım gerçekleştiren Karaman, gıda sanayinde ikinci bir sıçramayı gerçekleştirmek amacıyla gıda vadisi, serbest bölge ve markalaşmayı da içeren entergre bir proje çerçevesinde yapılacakları adım adım belirlemek için harekete geçiyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin Temmuz ayında Karaman’a gerçekleştirdiği resmi ziyarette Karaman Milletvekili Recep Konuk’un markalaşma ve gıda vadisi projelerini gündeme getirmesi ve Zeybekci’nin de bu projeleri Serbest Bölge ile taçlandırma önerisi ile hazırlıkları başlayan Çalıştay öncesinde Karaman’da Sanayi ve Ticaret Odası ile birlikte bir dizi hazırlık toplantısı yapıldı. Türkiye’nin en büyük kapasiteye sahip limanının bulunduğu Mersin’e iki saatlik mesafede olan ve çevre illerle limana duble yollarla bağlanan Karaman’ın lojistik imkanlarını güçlendirecek liman ile bağlantılı ve yük taşımacılığına da uygun demiryolu projelerinde de son aşamaya geldi. Güçlenen ulaşım ağıyla iç ve dış pazarlara erişimi kolaylaşan Karaman bu güçlenen altyapıyı değerlendirerek ikinci bir ekonomik sıçramaya imza atmayı amaçlıyor.


Bu sürecin sağlıklı ilerleye bilmesi ve sonuca ulaşılabilmesi için de şehrin siyasetçisi, bürokratı, işadamı, üniversitesi, STK’ları ile birlikte oluşturulacak proje sürecinde çalıştay ilk adım olarak görülüyor.