Salı Sanayici ve İşadamları Grubu, Salı kahvaltısında Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı’yı ağırladı. Dallı, çalışmaları hakkında sanayici ve işadamlarına bilgi vererek sorularını da yanıtladı.

Muharrem Koç başkanlığında Antalya Tenis İhtisas Kulübü’nde, Antalyalı işadamlarını içinde barındıran Salı Grubu’nun düzenlediği kahvaltıya, Konyaaltı Kaymakamı İbrahim Keklik, Büyükşehir Belediyesi Sosyal İşler Daire Başkanı Sanem Öztürk, Antalya Kahveciler Odası Başkanı ve Esnaf Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Murat Ağaoğlu, Muratpaşa Sosyal Güvenlik Merkez Müdürü Haluk Bilgiç, Ziraat Bankası Antalya Şube Müdürü Tolga Çetinel, Mapei İnşaat, İzolasyon Antalya Bölge Müdürü Berkan Söğüt ve Salı Grubu üyeleri katıldı.

"ÖRTÜALTI TARIMIN BAŞKENTİ"

Antalya’nın Türkiye tarımının en önde gelen lokomotifi, çekim kuvveti olduğunu belirten Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı, bu yapısını coğrafyasının, ikliminin tarıma çok elverişli olmasından aldığını kaydederek örtü altı tarımın önemine dikkat çekti. Dallı, "İlimiz örtü altı tarımının başkenti. Çok zengin bir coğrafyası, ekolojisi var. Burada yetişen ekolojik örtü bizim zenginliğimizin kaynağı" dedi.

"TOPLAM 3 MİLYON 646 BİN DEKAR TARIM ARAZİSİ"

Antalya’nın yaklaşık 3 milyon 646 bin dekar tarım arazisine sahip olduğunu hatırlatan Dallı, bunun 1 milyonun üzerindeki bir kısmının hububat, 800 bin dekarı meyvecilik ve 250 bin dekarının da örtü altı tarım olduğunu kaydetti. Örtü altı tarımın ülke üretiminin üretim bakımından yüzde 56’nı, alan bakımından da yüzde 39’una tekabül ettiğine dikkat çeken Dallı, "Dolayısıyla örtü altı tarımda çok önemli bir yerdeyiz" ifadelerini kullandı.

2014 HEDEFİ 9 MİLYAR LİRA

Antalya’nın birçok tarım kaleminde Türkiye’nin en önde gelen illerinden biri olduğunun altını çizen İl Müdürü Dallı, şunları söyledi.

"Özellikle domates, biber, kabak, patlıcan gibi ana kalemlerde ve bazı meyve türlerinde nar, avokado, muz gibi ürünlerde yüzde yirmi beşin üzerindeki bir oranla ülke üretiminde pay sahibiyiz. Yine Türkiye’nin toplam üretiminin 45-50 milyon ton yaş sebze ve meyve üretiminin yüzde 11’ini, 5-6 milyon tonunu Antalya ilinde üretmekteyiz. Türkiye ihracatının da yüzde 26’sını Antalya’dan gerçekleştiriyoruz. 2013 yılı sonu itibariyle bir yıllık tarımsal hasılat 8.6 milyar lira. 2014 sonu itibariyle bunun 9 milyar lirayı aşmasını hedefliyoruz."