Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden olan ve Güneydoğu’nun tahıl ambarı Araban Ovası’ndaki 40 bin dönüm civarında arpa ekili alanda yılın ilk arpa hasadı bereketli başladı.

2016 yılının kurak geçmesi nedeniyle Araban Ovası’nda kuru tarım yapılan bölgelerde beklenen buğday ve arpa hasadı yapamayan çiftçi, bu yıl bahar mevsiminde yağışların bolluğu nedeniyle hasada umutlu başladı. Kuru tarım yapılan bölgelerde ekimi yapılan yaklaşık 40 bin dönüm civarındaki arpa ekili alanda ilk hasadı toplayan üreticinin yüzü, hasadın bereketli başlaması ile güldü.

Araban Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan, Araban Ovası Su Deresi mevkisinde yılın ilk arpa hasadını yapan Aşağı Karavaiz kırsal mahallesinde inceleme yaptı. Doğan, çiftçilerden Ahmet Kısa’ya ait yaklaşık 40 dönümlük arpa ekili olan arazide inceleme yaparak, üreticiye ilk hasadın hayırlı ve bereketli olması temennisinde bulundu. İlk hasattan memnuniyetini dile getiren çiftçi Kısa, "2017 yılının ilk hasadını bugün gerçekleştiriyorum. Geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle aynı 40 dönümlük tarlamda ekili olan buğdayı sondaj suyu ile suladığım halde dönüme 200 kilogram buğday hasadı almıştım. Bu yıl bahar mevsiminin bol yağışlı geçmesi nedeniyle hiç sulama yapmadığım aynı tarlamdan daha fazla verim bekliyorum. Başladığımız arpa hasadında dönüme 400-450 kilogram ürün bekliyorum" dedi.

Doğan, üreticinin memnuniyeti üzerine ise Araban Ovasında bereket yılı yaşandığını ifade etti. "Önce sarımsak, sonra da frik. Şimdi de arpa hasadı. Hem kaliteli hem de rekoltesi yüksek olan ovada, bereket yılı yaşıyoruz" diye konuştu.