Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, AR-GE’nin kalbinin Bursa’da attığını söyledi.

Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi tarafından Holiday Inn Otel’de düzenlenen ’AR-GE Gecesi’nde akademisyenler ile sanayi temsilcileri bir araya geldi. Geceye Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek, BTSO Başkanı İbrahim Burkay ve çok sayıda davetli katıldı. TTO’nun faaliyetleri neticesinde bugüne kadar kurulan 23 AR-GE merkezinin temsilcilerinin tanıtıldığı gecede, AR-GE merkezlerinin kurulum süreçleri, TTO’nun faaliyetleri ve hedefleri paylaşıldı.

Yeni ürünleri görebilmek için hep birlikte koşmaya devam etmemiz gerektiğini ifade eden Aslan, 3 kesimin ürünü belli olduğunu söyledi. Üniversitelerin ürününün gençler olduğunu belirten Aslan, “Sanayinin ürünü elimizdeki aletler, kamunun ürünü ise mevzuattır. Bir ürün katma değerli ve yenilikçi değilse anlam ifade etmez. O zaman bizim yapmamız gereken bu üç kesimin yaptığı ürünün kullandığı teknikleri gözden geçirmek. Kamu tekrar gözden geçirmeyi 5 yılda bir yapıyor” diye konuştu.

"ANLATARAK ÖĞRENMEK OLMUYOR, ÖĞRENCİLERİ SEKTÖRLE BULUŞTURMALIYIZ"

Kalkınma planlarında ilk sırayı vasıflı insanın aldığını ifade eden Aslan, “Güçlü toplum için bu şart. Vasıflı insan ana başlığı 25 dönüşüm programının hepsinde yer aldı. Vasıflı insan meselesi 2018’e kadar çözülenecek. Her bir dönüşüm programında ana başlık insan kaynağının geliştirilmesi. Üniversitede yaptığımız eğitimi, sektör bağlantılı olmak üzere laboratuvardan, sınıftan çıkararak üretim tesislerinde devam ettirecek yaklaşıma getirmeliyiz. YÖK ve MEB nezdinde çalışmalar yapıyoruz. Eğer üniversitede laboratuar ve sınıf esaslı eğitimlerden çıkıp, gençleri sektörle buluşturursak o zaman öğrenme oluyor. Öğrenme anlatarak olmuyor. Gençleri sektörün içinde eğitmeliyiz. Üniversite ve sanayi öyle bir çalışma yapmalı ki model geliştirmeli ve senaryoları hayata geçirdikçe kilogram başı ihracat oranı daha da yukarıya çıkmalı. Biz Ulutek’te firmaların daha gelişmesi noktasında agresif olmak durumundayız. Zaman çabuk geçiyor. 2015’in sonu çok uzun değil. AR-GE merkezleri Bursa’nın gündemine gelsin. Katma değeri yüksek ürünler üretilsin. AR-GE’nin kalbi Bursa’da atıyor. Kısa zamanda hem diğer illerde, hem Bursa’da AR-GE konusunda işbirliklerinin artmasını temenni ediyorum” dedi.

"ARGE’DEN YOKSUN ŞİRKETLER, KELEBEK ÖMRÜNE SAHİPTİR"

Bursa Valisi Münir Karaloğlu ise, “AR-GE’yi büyülttüğünüz ölçüde dünyayı daha geniş açıyla görebilirsiniz. AR-GE’den yoksun işletmeler kelebek ömrüne sahiptirler. Şu an pazar şartları giderek zorlaşıyor. Elinde yeni bilgiyi bulunduran pazarın lideri olabilir. Yeni bir ürünü piyasaya ilk sürecek kişi her zaman avantajı elinde bulundurur. Bu, sizi taklitten tahkike ulaştırıyor. Rekabet gücü yüksek ve sürdürülebilir verimlilik şart. Üniversite-sanayi iş birliğinin yaygınlaşması önem arz etmektedir” diye kaydetti.

Bursa’daki şirketlerin dönüşümü için kümelenme çalışmaları yaptıklarını belirten BTSO Başkanı İbrahim Burkay ise, orta ve ileri teknoloji üreten sanayi alanlarının oluşturulması gerektiğini dile getirdi. Burkay, “ Hem Bursa’nın, hem Türkiye’ni 40 yıl sonraki yatırım alanlarını bugünden yapmamız gerek. Yapılacak olan yeni alanlar Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak. 23 olan AR-GE merkezlerinin sayısını 2015 yılı sonuna kadar 50’ye çıkartmayı hedefliyoruz. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın tasarım merkezlerine yönelik verilen teşvikleri de bu konuda önemli. Sanayi bakanımız İzmit milletvekili olmasına rağmen İzmit kadar Bursa’ya geliyor. Sizdeki bu potansiyeli görmese bu kadar sık Bursa’ya gelir mi? Tasarım merkezlerine verilen destek müthiş bir şey. Bizim yıllardır dillendirdiğimiz, ama karşılığını alamadığımız önemli bir talepti. Bu desteklerle tasarım ofisleri Bursa’dan filizlenecek” diye konuştu.

"BTSO’NUN DESTEĞİ İLE ARGE MERKEZLERİ DAHA DA ARTACAK"

UÜ Teknoloji Transfer Ofisi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Karagöz, TTO olarak Bursa’da AR-GE merkezlerinin sayısını artırmak için çaba sarf ettiklerini belirterek, “AR-GE merkezi potansiyeli olan firmalar tespit ediliyor ve ziyaretler yapılıyor. Bursa’da bu potansiyel var. Ben inanıyorum ki bakanlığımızın, BTSO’nun ve diğer paydaşların çabalarıyla bu çalışmalar önümüzdeki yıl daha da artacak. Bu çalışmalarda akademisyenlerin yer alması lazım. Gerekirse bu konuda kanuni düzenlemeler yapılsın” diye kaydetti.

Gecenin sonunda AR-GE merkezi bulunan 23 firmaya plaket takdim edildi.