KAMPALA (AA) - Petrol, doğalgaz, elektrik, inşaat ve gemi taşımacılığı gibi birçok sektörü bünyesinde barındıran ASB Grup, 600 milyon dolarlık yatırımla Uganda'nın başkenti Kampala'da "özel ekonomik bölge" geliştirecek.

Söz konusu yatırıma ilişkin anlaşma Uganda Finans, Planlama ve Ekonomik Kalkınma Bakanı Matia Kasaija, Türkiye'nin Kampala Büyükelçisi Sedef Yavuzalp ve ASB Grup Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Ayan'ın katılımıyla Kampala'da imzalandı. 

Törende konuşan Kasaija, Uganda hükümetinin serbest bölgelerle ülkenin mevcut ticaret açığını azaltmayı, ihracatı ise artırmayı amaçladığını söyledi.

Kasaija, Türk şirketiyle yapılan anlaşmanın Uganda'ya imalat, tarım, hayvancılık alanında yapılacak yatırımları artıracağını belirtti.

Büyükelçi Yavuzalp da anlaşmanın Türkiye ile Uganda arasındaki yakın ilişkinin bir sembolü olduğunu belirterek, "Ben anlaşmayı, Uganda ekonomisinin yararına olan en önemli anlaşmalardan biri olarak düşünüyorum. Bu proje Uganda'nın ekonomisine yıllık 4 milyar dolarlık bir katkı yapacaktır" dedi. 

ASB Grup Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Ayan ise Uganda'da petrol üretimin ön planda olmasına rağmen, bu yatırımın ana odak noktasının tarım ve hayvancılık alanları olacağını söyledi. 

Ayan, yerel üreticilerin ihracat için ürün kalitesini artırarak kar elde etmek istediklerini dile getirerek, "Biz hayvancılığa, kahve, pamuk yatırımına odaklanacağız. Sistemi kurduğumuz zaman, Uganda'nın Türkiye, İran ve Avrupa ülkelerine ihracatı kolayca mümkün olacak" değerlendirmesinde bulundu.