ANKARA (AA) - Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, bugünlerde faiz ve kur seviyelerinden şikayet edildiğini belirterek, "Aslında en temel çözüm, Türkiye'nin yeni bir büyüme hikayesinin olması lazım" dedi. 

Özdebir, haziranda yapılacak seçimlerde AK Parti ve CHP'den milletvekili aday adayı olan 5 sanayiciyle ASO binasındaki kahvaltıda bir araya geldi. 

ASO'nun ülkenin saygın kuruluşlarından olduğunu dile getiren Özdebir, kendi içlerinden sanayicilerin siyasete girmelerinden memnun olduklarını söyledi.

Sanayicilerin halinden en iyi yine sanayicilerin anlayacağını ifade eden Özdebir, "Son günlerde yaşanan gerginliklerden sonra 'Mecliste iş insanlarının sayısı fazla olsa' diye düşünmüştüm. Çünkü iş insanlarının temel olarak yaptıkları şey uzlaşmaktır. Bizim kültürümüz bize her zaman uzlaşmayı söylemiştir. İş dünyasından insanların Meclis'te olması, gerginliklerin azalması ve sorunların birinci ağızdan dile getirilmesi açısından önemli" diye konuştu. 

Özdebir, kendi tespit edebildikleri 5 aday adayı ile bir araya gelme imkanı bulabildiklerini belirterek, aday adayı olduğunu sonradan öğrendikleri sanayicilere de başarılar diledi. 

- "Yeni bir büyüme hikayesi lazım"

Kahvaltı sırasında gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Özdebir, ocak ayına ilişkin sanayi üretim endeksi verilerine yönelik bir soru üzerine, petrol fiyatları ile emtia fiyatlarının düşmesinin fiyat açısından ihracatı da düşürdüğünü ifade etti.

İhracatla ilgili kurlardan kaynaklanan bir sıkıntı olduğunu kaydeden Özdebir, "Çünkü avro ile satıyoruz, hesabı yaparken dolara çevirip yapıyoruz. Avro dolar arasındaki parite farkı 1,30'lardan 1,08'lere kadar indi. Eskiden 1 avro satıp 1,3 dolar yazarken, şimdi 1 avro satıp 1,08 dolar yazıyoruz. Bu da ihracatımız da düşüşe sebep oldu" değerlendirmesinde bulundu. 

İçeride yaşanan gerginliklerin Türkiye'ye yatırımcı gelmesi konusunda soru işaretlerine neden olduğunun altını çizen Özdebir, Türkiye'nin hızlı büyüdüğü dönemlerde yapısal reformlar gerçekleştirdiğini hatırlattı. 

Söz konusu yapısal reformların iş yapmayı daha da kolaylaştırdığını anlatan Özdebir, "Bunların etkileri artık sıfırlandı. Yeni şeyler yapmamız lazım. Bugün faizler ve kurdan şikayet ediliyor. Aslında en temel çözüm, Türkiye'nin yeni bir büyüme hikayesinin olması lazım" ifadelerini kullandı. 

Özdebir'in ardından söz alan AK Parti Ankara 1. Bölge Milletvekili Aday Adayı Özcan Ülgener, AK Parti Ankara 1. Bölge Milletvekili Aday Adayı Tacettin Türeli, AK Parti Ankara 2. Bölge Milletvekili Aday Adayı Seyit Koca, AK Parti Erzurum Milletvekili Aday Adayı Şerafettin Karademir ile CHP Ankara Milletvekili Aday Adayı Hüseyin Kutsi Tuncay da birer konuşma yaptı.