ANTALYA (AA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 2015 seçimlerinden sonra Türkiye'de 4 yıl seçim olmayacağını, bunun da yapısal reformların hayata geçirilmesi açısından müthiş bir avantaj olduğunu belirterek, "2015-2017 döneminde yaptık yaptık, yapamazsak aşağı doğru ineriz" dedi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odasının (ATSO) 2013 yılında en fazla vergi ödeyenler ile döviz kazandırıcı ve istihdam sağlayıcı faaliyetlerde bulunan firmaları ödüllendirdiği, 2014 Geleneksel Ödül Töreni ATSO Atatürk Konferans Salonunda yapıldı.

Törende konuşan Hisarcıklıoğlu, Türkiye denildiği zaman dünyada akla ilk İstanbul geliyorsa, ikinci olarak Antalya'nın geldiğini, marka şehir Antalya'nın Türkiye'nin dünyadaki gururu olduğunu söyledi.

Antalya'nın ekonomiye sağladığı katkıyla da Türkiye'nin önde gelen şehirlerinden biri olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, kentin Ankara’dan aldığı bir liralık hizmetin karşılığında Ankara'ya 7 lira verdiğini bildirdi.

Her yıl geleneksel olarak Antalya'da düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı'nın önemine değinen Hisarcıklıoğlu, kalkınma için yöresel ürünleri markalaştırmanın önemine dikkati çekti. Hisarcıklıoğlu, "Bizdeki peynir çeşidi dünyanın hiçbir yerinde yok. Adamlar bir peynirlerinin içine küf koyup dünyanın her yerine satıyor. Biz, ürünlerimizi markalaştıramadığımız için dünyaya pazarlayamıyoruz" diye konuştu.

Bir ülkenin gelişmesi ve zenginleşmesi için girişimciliğin ve yatırımın çok önemli olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, iş adamlarının kazandığı parada kimsenin gözü kalmaması, kıskançlık yapılmaması gerektiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Nazar etmeyip tam tersine teşvik etmemiz lazım. Bu törenler de onların teşvik edilmeleri açısından önemli" dedi.

- Türkiye'nin G-20 dönem başkanlığı

Türkiye'nin 2015 yılında G-20 dönem başkanı olacağını ve G-20 Liderler Zirvesi'nin de Antalya'da yapılacağını hatırlatan TOBB Başkanı, Türkiye'nin tarihi boyunca böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapmadığını, ilk defa böyle bir fırsatın Türkiye'nin ayağına geldiğini söyledi.

Zirveye dünyanın en gelişmiş 20 ülkesinin liderinin yanı sıra ülkelerin iş dünyası liderleri, önde gelen işadamları, yurt dışında yatırım yapan şirket temsilcileri, akademik dünyayı kapsayan düşünce kuruluşları, sendika temsilcilerinin de geleceğini anlatan Hisarcıklıoğlu, iş dünyasından yaklaşık bine yakın katılımcıyla liderleri Antalya'da bir araya getireceklerini bildirdi.

Hisarcıklıoğlu, G-20 Liderler Zirvesi'nin zaten uluslararası bir marka olan Antalya'ya daha büyük bir değer sağlayacağını vurguladı.

Antalya'nın 2016 yılında da botanik EXPO'ya ev sahipliği yapacağını kaydeden Hisarcıklıoğlu, bu organizasyonun da hem Antalya'nın tanıtılması hem de kaynakların Antalya'ya getirilmesi açısından büyük tarihi bir fırsat olduğunu dile getirdi.

- Karekodlu çek

İş dünyasında yaşanan bazı sıkıntılarla ilgili de açıklamalarda bulunan Hisarcıklıoğlu, TOBB ve Türkiye Bankalar Birliği arasında yapılan ortak çalışma sonrası, çek ödemesine sigorta getirecek karekod sistemi üzerinde çalışıldığını bildirdi.

Karekodu bulunan çek sistemiyle çeki verenle ilgili kredi kartı borcundan doğalgaz borcuna kadar her türlü bilginin görülebileceğini anlatan Hisarcıklıoğlu, "Karekodla ilgili çalışmalar yakın zamanda bitecek. Türkiye Bankalar Birliği ile Başbakan Yardımcımız üzerinde çalışıyor" diye konuştu.

Türk özel sektörü olarak devletten, hükümet en büyük beklentilerinin rakiplerle eşit şartlarda rekabet olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, eşit şartlarda rekabet edemedikleri konuların başında da istihdam üzerindeki vergi yükleri geldiğini kaydetti. İstihdam üzerindeki vergi konusunda Türkiye'nin dünya şampiyonu olduğunu dile getiren TOBB Başkanı, "Bir işçimizin cebine 100 lira giriyorsa işveren olarak bana maliyeti 180 lira. Bu konuda dünyada bir numarayız. Rakiplerimizle daha iyi yarış yapmamız için istihdam üzerindeki vergi yüklerinin bir an önce azaltılması lazım" dedi.

- Rusya'da yaşanan devalüasyon

Petrol ve doğal gaz fiyatlarının düşmesinin Türkiye açısından önemli olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, bu durumun Antalya gibi bölgelerde ise risk unsuru olduğuna işaret etti.

Antalya'nın en önemli ihracat ve turizm pazarının Rusya olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

"Devalüasyon olduğu için gelirleri yaklaşık yüzde 50 düştü. Bu bizim için bir risk aynı zamanda bir fırsat. Putin Türkiye'ye geldi, 'doğal gaza yüzde 6 indirim' dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız 'yetmez' dedi. Daha da indirilmesi için görüşüyorlar. Bir ekonomik ambargo da üzerlerindeyken bu müthiş bir fırsat. Rusya'nın Türkiye'den yaptığı tarımsal ürün ithalatındaki gümrük vergileri düşürülmeli. Antalyalılar'ın hükümete, siyasetçilere bu konudaki derdini anlatması lazım. Özellikle Türkiye'den gıda ürünü temin edilmesi noktasında Putin'in talimatı var."

Kış döneminde turizm tesislerinin elemanlarının bir kısmını işten çıkardığına da değinen Hisarcıklıoğlu, istihdamın üzerindeki yüklerin azaltılması durumunda yılın yaklaşık 5 ayı işsiz kalan kişilerin işten çıkarılmasına gerek kalmayacağını söyledi.

- "Sürekli reform"

Ekonomide yapısal reformların önemine işaret eden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yapısal reformların devam etmesi gerektiğini vurguladı. Hisarcıklıoğlu, "Lenin'i sevmem ama 'sürekli devrim' diye güzel bir sözü var. Sürekli devrim gibi sürekli reform" dedi.

Önceki yıllarda yapılan çalışmalarla Kurumlar Vergisi'nin hayal bile edemeyecekleri noktaya indiğini, yüzde 20’lere gerileyen Kurumlar Vergisi'ni her gittiği ülkede anlattığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin yapısal reformlara devam etmesi, yapısal reformları ıskalamaması gerektiğini bildirdi.

Üst üste seçimler yaşayan Türkiye'nin son 6 yıldır kişi başı milli gelirde 10 bin dolara çakıldığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "2015 seçimlerinden sonra Türkiye'de 4 yıl seçim yok, müthiş bir de avantajımız var. 2015-2017 döneminde yaptık yaptık, yapamazsak aşağı doğru ineriz" diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, "Devletten bir şey istemiyorum. Benim önümde 17 ülke var. Arkadakiler rakip değil, onlar hangi şartlarda üretiyorlarsa, alıyorlarsa, satıyorlarsa, anlaşmazlığa düştükleri zaman mahkemelerde hangi muameleyi görüyorlarsa bana aynı şartlar sağlansın. Bu şartlar sağlandığı zaman Türkiye 10 büyük ekonomi arasına giriyor mu girmiyor mu görün" dedi.

- ATSO Başkanı Budak

Törende konuşan ATSO Başkanı Çetin Osman Budak da 2014 yılının bitmesine bir hafta kaldığını, 2014 yılının hem siyasette hem de dünya ekonomisinde sert bir yıl olduğunu söyledi.

Yılda ortalama yüzde 5 büyümesi hedeflenen Türkiye'de, son 3 yıldır büyüme hızının yüzde 3'ler seviyesinde kaldığını anlatan Budak, 3 yılda 2'şer puanlık kaybın 50 milyar dolar yaptığını bildirdi.

Turizm sektöründeki sorunlara değinen Budak, 4 yıldır Avrupa pazarında bir durgunluk yaşandığını ve bu yıla kadar Rusya pazarı ile büyüdüklerini, fakat Rusya'da yaşanan ekonomik krizin ardından bu ülkeden gelen turist sayısında son 2 ayda ciddi bir azalma meydana geldiğini bildirdi. Budak, tanıtıma ağırlık verilmesi ve Rusya ile turizmde belki ofset anlaşmaların desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

- Ödüller

Törende, 2013 yılı merkez ve ilçelerde en fazla gelir ve kurumlar vergisi ödeyenler, en fazla döviz kazandırıcı hizmetlerde bulunan seyahat acenteleri, konaklama tesisleri, ihracatçılar, yaş meyve ve sebze ihracatçıları, süs bitkileri ihracatçıları, en fazla istihdam sağlayan şirketler ile Türkiye’nin ilk bin sanayi kuruluşu arasında yer alan firmaların temsilcileri ödüllendirildi.

Ödül töreninde bu yıl 100’üncü yılını kutlayan Antalya Yenigün Gıda San. ve Tic. A.Ş'ye de özel ödül verildi.

Törenin ardından, Antalya Valisi Muammer Türker ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu arasında TOBB Antalya Fen Lisesi Protokolü de imzalandı.

Törene, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun yanı sıra Antalya Valisi Muammer Türker, bazı milletvekilleri, iş adamları ve bürokratlar katıldı.