İZMİR (AA) - İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Yalçın Ata, kanserojen madde ihtiva eden ayakkabıların, kısa sürede yerli üreticiye yarayacağını kaydederek, "Çin’den gelen her ürünün zararlı olduğu tabii ki düşünülemez. Ancak şu anda öyle bir rüzgar esiyor ki vatandaş 'PRC' etiketli ayakkabıya elini bile sürmek istemiyor" dedi. 

Ata, yazılı açıklamasında, Türk ayakkabı sektörünün 2015 yılından umutlu olduğunu kaydetti. 

Türkiye gündemini meşgul eden "Çin malı zehirli ayakkabı"ların aslında kısa vadede yerli üreticiye yarayacağını vurgulayan Ata, "Bu fırsatı hem biz ayakkabıcılar hem de vatandaşlarımız çok iyi değerlendirmeli" ifadelerini kullandı.

İnsan sağlığına zararlı içerik kullanılarak imal edildiği belirlenen Çin malı ayakkabıların yerli üretici için bir çıkış olabileceğine işaret eden Ata, "Bir musibet bin nasihatten iyidir" dedi. 

Uzakdoğu’dan getirilen ve gümrükte imha edilmeyi bekleyen ayakkabıların yasa dışı yollarla piyasaya sürüldüğünü savunan Ata, bakanlığın açıklamasına göre 33 bin çift civarında ayakkabının piyasaya sürüldüğünü ancak çok daha fazla ayakkabının piyasada olabileceğini bildirdi.

Artık gümrüklerde çok daha sıkı önlemler alınacağını vurgulayan Ata, şunları kaydetti:

"Bakanlığın sınırlarımızdaki denetimleri daha da artacak. Bu da kaçak ithal ayakkabının önünü bir nebze olsun kesecek. Sonuçta ithal ayakkabı bizim istemediğimiz bir durum. Yıllardan beri biz üreticiler olarak 'yerli malı yurdun malı' sözünü savunuyoruz. Yaşanan bu olaylar yerli üreticinin önünü açtı. Özellikle 2015 yılında üreticilerin işlerinin çok iyi olacağını düşünüyorum. Çin’den gelen her ürünün zararlı olduğu tabii ki düşünülemez. Ancak şu anda öyle bir rüzgar esiyor ki vatandaş 'PRC' etiketli ayakkabıya elini bile sürmek istemiyor."