EDİRNE (AA) - Trakya Birlik Genel Müdürlüğü, ayçiçeğinde kesin alım fiyatını belirledi.

Trakya Birlik'ten yapılan yazılı açıklamada, yönetim kurulunun kesin alım fiyatını, yüzde 40 yağ oranlı ayçiçeğinde 1,305 TL/ton, yüzde 45 yağ oranlı ayçiçeğinde 1,403 TL/ton, yüzde 50 ayçiçeğinde 1,501 TL/ton olarak belirlediği ifade edildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen, yüzde 40 standart ayçiçeğinde 1,230 TL/ton, yüzde 45 yağ oranlı ayçiçeğinde 1,322 TL/ton, yüzde 50 yağ oranlı ayçiçeğinde ise 1,415 TL/ton ön alım fiyatıyla ağustos ayında başlayan ve 31 Ekim 2014'te  sona eren ayçiçeği alım kampanyasında, 300 bin tona yakın ayçiçeği alındığını, bunun karşılığında yaklaşık 395 milyon lira ödeme yapıldığını belirtti.

Bu dönemin ayçiçeği alım kampanyasında 241 bin 536 ton yüksek yağ oranlı, 35 bin 672 ton standart yağ oranlı, 15 bin 263 ton düşük yağ oranlı, 5 bin 464 ton yüksek yağ oranlı olmak üzere toplam 297 bin 935 ton ayçiçeği satın alındığını ifade eden Sezen, şunları kaydetti:

"Birliğimizce alınan ayçiçeğinin ortalama yağ oranı ise yüzde 43,72’ye tekabül etmektedir.  Birliğimize güvenerek ürününü kooperatifine teslim eden ortaklarımızı asla mağdur etmeyeceğiz. Üreticinin alın terinin gerçek değerini alabilmesi, üretimin teşvik edilerek devamının sağlanabilmesi için, ayçiçeği fiyatını belirlerken, ürün fiyatının oluşmasına etki eden başlıca faktörler olan ithal yağlık ayçiçeği ve ham ayçiçeği yağı fiyatı, döviz kurları, gümrük vergileri, dünya ve Türkiye rekoltesi, yağlık ayçiçeği üretim maliyetleri, destekleme ve prim ödemeleri, diğer bitkisel yağlar, ayçiçeğinin en çok işlem gördüğü borsalar ile üretici beklentileri tek tek ele alınarak değerlendirilmiştir."

Sezen, fiyatlar sonucunda yapılacak takribi fark ödemesinin toplam 23 milyon lira olduğunu, söz konusu ödemelerin 29 Aralık'tan itibaren yapılacağını aktardı.

Trakya Birlik Yönetim Kurulu olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da kendilerine güvenen ortaklarını haklı çıkarmanın gururunu yaşadıklarını ifade eden Sezen, "Elimizdeki imkanlar çerçevesinde ortaklarımıza en iyi fiyatı verme gayreti içerisinde bulunduk. Birliğimize ve ortaklarımıza hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.