Karaman İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından organize edilen ve Karaman ekonomisi ve kalkınmasında stratejik öneme sahip elma sektörünün sorunlarının bilimsel anlamda çözümüne yönelik yeni ufuklar açacak şekilde tartışmak, ekonomik ve teknolojik yönden gelişmesini sağlamaya yardımcı olabilmek amacıyla düzenlenen bilgilendirme amaçlı “Bahçeden Soframıza Elma” konulu panel gerçekleştirildi.

07 Aralık 2011 Çarşamba günü saat 13.30’da İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen panele Valimiz Sn. Süleyman KAHRAMAN, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri GÖKMEN, Vali Yardımcısı Latif MEMİŞ, Ziraat Odası Başkanı E.Ercüment YILMAZ, panelistler Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Lütfi PIRLAK, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümünden Doç. Dr. Nuh POYRAZ, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünden Arş. Gör. Dr. Ferhan Küçükbasmacı SABIR, Elma Üreticileri ve vatandaşlar katıldı.
Panelde bir konuşma yapan Valimiz Sn. Süleyman KAHRAMAN; “Yaşamaktan onur duyduğumuz bu kadim şehir bize, estetiği ve faydayı her zaman birlikte düşünen ecdadımızın emaneti.  Öyle ki ecdadımızın gönlü, bahçesinde üç beş meyve ağacı bulunmazsa huzura ermezdi.  Hatta onlar zamanı da tabiatın diliyle takip ederlerdi; çünkü onlar topraktan geldiklerinin idrakiyle kurdun kuşun, börtü böceğin, ağacın ve çiçeğin dilini de bilirlerdi.  Bizim toprakla olan münasebetimizin tüm zamanlarda var olması da böylesine bir geleneğin takipçileri olmamızdan kaynaklanıyor. Ürettiğimiz ürünün lezzeti, bereketi hep bizim toprağa bakış açımızla ilgili aslında. Biz toprağı, tabiatı incitmeyen bir geleneğin mensubuyuz ve dünya ne kadar değişirse değişsin, biz yine de ayaklarımız toprağa değince huzur buluyoruz. Tüm bunları düşündüğümüz zaman tarımın milletimizin hayatındaki yeri daha iyi anlaşılır sanırım.
Karaman bozkırın bağrında, bereketli toprakların diyarıdır. Havasıyla, suyuyla, toprağıyla ve insanıyla tüm zamanlarda var olmayı başarmış bir şehir.  Bugün Karaman tarımda ciddi bir başarı yakaladı. Gerek üretilen miktar, gerekse üretilen ürünün kalitesi Karaman’ın tarımdaki yerini daha da güçlendirdi.  Bugün Karaman 550-600 bin ton elma üretiminin yapıldığı bir şehir ve yaklaşık 6 milyon elma ağacımız var.  Çin ve Amerika’dan sonra üçüncü elma üreticisi olan ülkemizin %17’lik üretimi Karaman’da gerçekleşiyor. 
Bu ciddi bir başarı ve bu başarı bir tesadüf değil… Çünkü tarımsal faaliyetler öncelikle bilgi, birikim ve emek istiyor. Bu devletimizin sağladığı desteklerin ve çiftçilerimizin özgüveninin bir sonucudur.  Ve bu üretim aynı zamanda ilimizde gıda sanayinin gelişmesine de ciddi katkılar sağlamıştır.  Tabii ki değişen dünyada gelişmeleri takip etmek, kendini yenilemek gerekiyor. Bahçeden Soframıza Elma Paneli de bu bakış açısının doğrultusunda gerçekleşiyor ve umut ediyorum ki çiftçimize yeni ufuklar açar. Başta panele katılan değerli hocalarımız olmak üzere emeği geçen herkesi kutluyor, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum” dedi.
Konuşmaların ardından İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail ULUAD, Vali Süleyman KAHRAMAN, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri GÖKMEN ve Vali Yardımcısı Latif MEMİŞ’e tarım yatırımına verdikleri desteklerden dolayı plaket verdi.
Plaket törenin ardından panelistler Elma Yetiştirme Teknikleri, Elma Hastalık, Zararları ve Mücadelesi, Elmanın depolarda muhafazası ve korunması gibi konularda katılımcılara bilgiler verildi.