Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yabancı yatırımcıların Türkiye’deki önemine dikkat çekerek, “Eğer daha yüksek seviyelere ulaşmak istiyorsak, bu kendi tasarruf ve yatırımlarımızla değil, yabancı sermayeye verdiğimiz önemle olur" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Çırağan Sarayı’nda Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından düzenlenen “Sürdürülebilir Küresel Rekabet için Bölgesel Merkez Türkiye” adlı konferansa katıldı. Konferansta konuşan Bakan Zeybekci, Anadolu ve Türkiye denildiği zaman Türkiye’nin merkez olmasının zaten yerleşim olarak da kendiliğinden ortaya çıkmış bir şey olduğunu belirtti. Bakan Zeybekci, “Tabi bunun getirdiği bir avantaj var ama sadece fiziksel ve coğrafi olarak merkezde olduğunuz içinde merkez olamıyorsunuz. Oranın merkezi olabilmeniz içinde iklimin uygun olması gerekiyor. Yani nasıl göçmen kuşlar doğal olarak bir yere gittiğinde iklimin uygun olduğu yere kendi hayatlarını en güvenli hissedebildikleri yere doğru otomatik bir tercihte bulunuyorsa da, bu aslında doğrudan yabancı yatırımlar içinde aynı şeydir” dedi.

“DIŞARIDA YATIRIM YAPMAYI ANLAYIŞ HALİNE GETİRDİĞİNİZDE HAZIR HALE GELMİŞ OLUYORSUNUZ”

Sürdürülebilir bir şekilde Türkiye’nin uluslararası bir yatırım merkezi haline gelmesinin içinde bir şifre olduğunu ifade eden Bakan Zeybekci, “Sürdürülebilir yani kabul edilebilir bir şekilde geleceğini buraya getirip Türkiye’de bizimle aynı kaderi paylaşacak bir güvenliği hissedecek şekilde bunun sağlanması da son derece önemlidir. O yüzden Türkiye çok farklı aşamalardan geçti. 5 milyar dolarlık bir ülkenin global dünyayla entegrasyonu ya da oraya bakış açısıyla bugünkü Türkiye’nin bakış açısı son derece farklı. Global bir ülke, global bir oyuncu artık edilgen değil etken bir ekonomi, dünyayla ilişkili bir ekonomi, dünyadan alan ve dünyaya ürettiğini veren, dünyanın her yerinde gerek hizmet gerekse mal alışverişinde olan Türkiye’deki yatırımların dışında hammadde ve enerji geleceğini sürdürülebilir geleceğini garanti altına almak için dünyanın her yerindeki özellikle yakın coğrafyamızda yatırım yapmayı öne alan hükümet olarak dışarıda yatırım yapmayı da artık destekleyen bir anlayış halinde geldiğiniz zaman artık siz bence hazır hale gelmiş oluyorsunuz” ifadelerini kullandı.

“YÜKSELMEK İSTİYORSAK BUNU KENDİ YATIRIM VE TASARRUFLARIMIZLA YAPAMAYIZ”

Hükümet olarak yabancı yatırımcılara yerli imkanlarıyla ortaya çıkan yatırımcılardan daha fazla imkan verdiklerini kaydeden Bakan Zeybekci, “Türkiye’ye geldiğinde yatırım yaptığında yüzde 100 Türk şirketi muamelesi görüyor. Ayrıca kar transferleriyle ilgili de ayrıcalıklara da sahip oluyorlar. Bunları vermekten biz son derece memnunuz. Vermeye de devam edeceğiz. Hükümetimizin genel politikası biz eğer bugün gelmiş olduğumuzu 160 milyar dolarlık ihracat seviyesinden 500 milyar dolara gitmek istiyorsak, 46 milyar dolarlık hizmet ihracatımızdan 150 milyar dolarlık hizmet ihracatımıza gitmek istiyorsak, 230 milyar dolardan 820 milyar dolara getirdiğimiz milli gelirimizi 2 trilyon dolara çıkartmak istiyorsak, bugün satın alma poliçesine göre 16’ıncı reel partiye göre 17’inci büyük ekonomi olduğumuz dünyada 6’ıncı büyük ekonomisi olduğumuz Avrupa’da dünyada 10’uncu Avrupa 3’üncü olmak istiyorsak, biz bunu kendi tasarruflarımızla kendi yatırımlarımızla yapamayacağımızı gayet iyi biliyoruz. Dünyaya açılmamış ve dünya devleti olmamız, global bir oyuncu olmamız ve sürdürülebilir öngörülebilir bir ülke olarak biz doğrudan yabancı yatırımlarla yolumuza devam etmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

“BALON KAZALARINI TEKRAR YAŞAMAMAK İÇİN YABANCI SERMAYE BİZİM İÇİN ÖNEMLİ”

Bakan Nihat Zeybekci konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Türkiye gibi hızlı bir şekilde büyümek isteyen ülkelerde bizim standartlarımızda yaşadığımız diğer bir gerçeğin, kendi milli ve öz tasarruflarının ne olduğunu bildiğimizdir. Şu anda yüzde 16’lar seviyesindeki tasarrufumuzla, diğer bir yorumu başka tasarruflarımızın daha fazla olduğu yönünde bunun yüzde 20’lerin üzerinde olduğu söyleyenlerde var. Ben elimdeki rakamlarla matematiğe baktığım zaman gördüğüm rakam yüzde 16’dır. Bizim ne pahasına olursa olsun yüzde 5’in üzerinde ortalama bir büyümeyle yolumuza devam edebilmemiz için bu tasarruf yeterli değil. Bu tasarruf ile yüzde 5 büyüme dediğimiz zaman bu cari açık meselemizi ortaya çıkartıyor. Daha doğrusu zaman zaman bu cari açıkla devam ettiğimizde 4-5 yılda bir yaşadığımız o aşağı yönlü düşüşlerimizi veyahut yaşadığımız o balon kazalarını Türkiye olarak yaşıyoruz ve yaşamaya devam ederiz diye endişe ediyoruz. O yüzden yabancı sermaye bizim için çok önemlidir.”