ÇANKIRI (AA) - Çankırı Belediyesi yenilenebilir enerji sistemleriyle kendi elektriğini üretecek.

Çankırı Belediyesi ile Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (KUZKA) güdümlü proje olarak kabul ettiği "Güneş Enerji Santrali" projesinin sözleşmesi Belediye Başkanı İrfan Dinç ve KUZKA Genel Sekreteri Ramazan Çağlar tarafından belediyede düzenlenen törenle imzalandı.

Başkan Dinç, yaptığı konuşmada, KUZKA'nın Sinop, Çankırı ve Kastamonu'yu kapsadığını hatırlatarak ilk güdümlü projeyi Çankırı Belediyesi ile yaptığını ifade etti.

Projeyle güneş enerjisi sistemleri kurulacağını söyleyen Dinç, her biri 25 bin metrekare olan iki ayrı parsel üzerine toplam 50 bin metrekarelik alana 2 megavat lisanssız güneş enerji santrali kurulacağını kaydetti.

Başkan Dinç, "Belediyemizin aylık enerji ihtiyacı yaklaşık olarak 90-100 bin lira. Kurulacak sistem de bu miktarı karşılayabilecek bir sistem. Biz elektriği belediye olarak bedavaya getireceğiz" dedi.

Projenin belediyeye büyük katkı sağlayacağını belirten Dinç, "Proje toplam maliyetinin yaklaşık 7 yılda kendini amorti etmesi öngörülüyor. Uygulama projesinin çizimleri devam ediyor. Yasal prosedürleri tamamlandıktan sonra yapım ihalesine çıkılacak ve daha sonrasında da 6-8 aylık süre içerisinde elektrik üretimine başlanacak" diye konuştu.

Yapım için harcanacak miktarın yüzde 75'inin KUZKA tarafından karşılanacağını ifade eden Dinç, geriye kalan bölümün de belediye tarafından karşılanacağını söyledi. 

KUZKA Genel Sekreteri Ramazan Çağlar da hükümetin son zamanlarda yenilenebilir enerji kaynaklarına büyük önem verdiğini dile getirdi.

Bölgedeki ilk güdümlü projeyi uygulamaya koyduklarını belirten Çağlar, "KUZKA olarak bölgemizdeki ilk güdümlü projeyi yenilenebilir enerji projesi ile Çankırı'da uygulayacak olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu proje bir ilk olacak, diğer yerel yönetimlere de örnek bir proje olacak. Çankırı'ya hayırlı uğurlu olsun" dedi.

Güneş enerji santrali tesisinin ihale öncesi keşif bedelinin 8,9 milyon lira olduğu, bunun 5,9 milyon lirasının KUZKA tarafında hibe olarak destekleneceği kaydedildi.