ANKARA (AA) - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes, "Küresel dünyada çok şeyler oluyor. Biz ülkemizdeki iç konulara odaklanarak çok şey kaçırıyoruz" dedi.

Başaran-Symes, Bilkent Üniversitesi - TÜSİAD Bilgi Toplumu Forumu'nda yaptığı konuşmada, dijitalleşmenin artık dünyanın gündeminde olduğunu vurguladı. TÜSİAD'ın Türkiye'de bilgi toplumu oluşturmak adına önemli çalışmalar yaptığını belirten Başaran-Symes, "Bilgi toplumu için gidecek çok yolumuz var. Küresel dünyada çok şeyler oluyor. Biz ülkemizdeki iç konulara odaklanarak çok şey kaçırıyoruz. Gelecek nesiller için sorumluluk üstleniyoruz. Bunun için TÜSİAD olarak her ortamda küresel rekabette Türkiye'yi ayrıştıracak, treni kaçırtmayacak bütün konular için hatırlatmaya, hükümeti uyarmaya devam ediyoruz" diye konuştu.

- "Türkiye’de de ekonomik kalkınmanın formülü dijitalleşme olacak"

Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Öğüt, büyük verinin, dijitalleşme için önemli bir araç olduğunu ifade etti.

Öğüt, büyük verinin geleneksel veri tabanı yazılım araçlarının yakalama, depolama, yönetme ve analiz etme kapasitesini aşacak kadar geniş olan veri setleri anlamını taşıdığını aktardı. 

Büyük veri araçlarının kullanımı ve gelişiminin, ABD'de 2020 yılına kadar sektör genelinde verimliliği yılda en az yüzde 0,5 artırma potansiyeline sahip olduğunu belirten Öğüt, büyük veri kullanımının öncüsü olan şirketler açısından bunun daha büyük boyutlara ulaşabileceğinin altını çizdi.

Öğüt, dijitalleşmenin her sektörde sağladığı verimlilik artışıyla sürdürülebilir ekonomik büyümenin ve toplumsal gelişimin lokomotifi durumunda olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Geleceğin dijital dünyasına hazırlanmak isteyen kurumların büyük veriyi, pazarlamadan operasyona, tüm iş süreçlerinde kullanması şart. Türkiye’de de ekonomik kalkınmanın formülü dijitalleşme olacak. Dünya Ekonomik Forumu 2014-2015 Küresel Rekabetçilik Raporu’nda 144 ülke arasında 45. sırada yer alan Türkiye’nin, bu sonuçla 'teknolojiye hazır olmak' konusunda gelişmekte olan ülkelerin gerisinde kaldığı görülüyor. Türkiye’nin ekonomik gelişimine ivme katacak ve ülkemizi global rekabette bir adım ileriye taşıyacak çözüm, teknolojiyi benimsemek ve hızla dijitalleşmek olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye’nin hızla dijitalleşmesinin şirketlerin dijitalleşmesi ile olacak."

Öğüt, dijitalleşmenin, şirketlerin varlığını sürdürmesi açısından önemine değinerek, geleceğin iş dünyasında, dijital stratejiler kurgulayabilen ve bu stratejileri yenilikçi iş modellerine ve etkin iş sonuçlarına dönüştürebilen şirketlerin ön planda olacağını söyledi. 

- Büyük veriyi Alman Milli Futbol Takımı da kullanıyor

Şirketlerin dijitalleşmesinin üç eksenli bir yapıda ve büyük verinin kullanılmasıyla gerçekleşeceğini ifade eden Öğüt, "Büyük veriyi doğru kullananlar hep başarılı oldu. Türk çayının geleceğini korumak için Lipton ile işbirliği yaptık. Lipton için özel bir tablet uygulaması geliştirdik. Böylece çay tarımında denetim süreçlerini dijital ortama taşıdık. Lipton, artan verimlilik sonucunda yüzde 20 maliyet tasarrufu sağlayabiliyor" diye konuştu.

Öğüt, Alman Milli Futbol Takımının da büyük veri teknolojisini 2010 yılından bu yana kullandığını belirterek, 2014 Dünya Kupasında gösterilen başarının altında bu teknolojinin olduğunu ifade etti. Türkiye’de de dijitalleşme bilincinin arttığını belirten Öğüt, bu alandaki başarılı örneklerden bahsetti.

- Bilgi toplumuna dönüşüme katkı sağlamayı amaçlıyor

Bilgi Toplumu Forumu İcra Komitesi Eş Başkanı ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Esin Güral Argat ise beşeri sermayeye yapılan yatırımın sürdürülebilir ekonomi için önemine işaret etti. 

Bilgi Toplumu Forumu Direktörü Altay Güvenir de son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmelerle büyük ölçekli verilerin daha kolay depolanabildiğini ifade etti. Ar-Ge projeleri sayısının artması gerektiğini belirten Güvenir, bunun için de önemli adımlar atıldığını söyledi.

Bu yıl kurulan Bilkent Üniversitesi - TÜSİAD Bilgi Toplumu Forumu, Türkiye’nin bilgi toplumuna dönüşüm politikalarına katkı sağlamayı, bunun için de orta, uzun vadeli politikalar hakkında araştırma ve faaliyetler gerçekleştirmeyi amaçlıyor.