BURSA (AA) - Bankalararası Kart Merkezi (BKM), son dönemde artış gösteren telefon dolandırıcılığı olaylarına karşı sektör adına bir bilinçlendirme kampanyası başlattı.

Cep telefonlarına "Hediye/ödül kazandınız" ve benzeri SMS'ler göndererek veya polis, savcı, bankacı, sigortacı kimliğine bürünüp telefonla arayıp ikna yöntemleri kullanarak, dolandıran kişilere karşı tüketicilerin bilinçlendirilmesinin hedeflendiği kampanyada farklı bir uyarı yöntemi uygulandı.

"Param bayıldı"

BKM'nin başlattığı farkındalık ve bilinçlendirme kampanyasında, diyetisyen Taylan Kümeli'nin diyet dünyasındaki tavsiyeleri, dolandırıcılıkla ilişkilendirildi ve ortaya "Bunları yemeyin" başlıklı 10 maddelik bir liste çıktı.

"Kesinlikle yememeniz gereken 10 şey" başlığı altındaki yemek listesi gibi gösterilen dolandırıcılık yöntemleri ve uyarılar şöyle:

"Acılı Arama: 'Sen yandın oğlum' diye sizi arayan ve kendine polis, savcı, asker tadı vermiş o acı telefonları sakın yemeyin. Biliyorum acıyı seviyorsunuz ama bu kadarı da fazla.

Mesaj Bürüle: Önce size 'Tebrikler Kazandın!' diye mesaj atarlar, sonra kart bilginizi isterler, derken bir bakmışsınız paranızı tatlı tatlı, bürüle bürüle götürüyorlar. Dolandırıcıların bu zarfını yemeyin.

Frambuazlı Posta: Bu dünyada e-mailler olduğu gibi kötü mailler de var. Posta kutunuza gelen e-fatura mailine tıklamadan önce, her zaman ödediğiniz kurumdan gelip gelmediğinden emin olun. Öyle her postayı yemeyin. Şekeriniz fırlar.

Fakabastı: Dolandırıcılar kendilerine bankacı ve sigortacı süsü vererek sizi telefonda faka bastırmak isteyebilir. Hemen kuzu kuzu bilgilerinizi vermeyin. Çünkü hiçbir bankacı veya sigortacı sizden tüm kart bilgilerinizi istemez. Aman ha yemeyin. Sinire denk gelebilirsiniz.

Elinin Köri: Eloğlu uyanık. Öyle körü körüne içinde ne olduğunu bilmediğiniz her SMS'e, her e-postaya atlamayın. Dikkat edin dolandırıcıların yeni yöntemlerini sakın yemeyin. Yoksa bu işin sonu gastrit, reflü, ekşime.

Elmalı Kart: 'Sizi bankadan arıyoruz' derler. Sistem güncellemeleri yapıldığını söyleyerek sizden anne kızlık soyadınız, kart bilgileriniz ve T.C. kimlik numaranız başta olmak üzere tüm bilgilerinizi alırlar. Ne demişler: yarım elma, kart bilgimi alma.

Kazangibi: Öyle para kazanmışsınız gibi sizi tufaya getirmeye çalışan mesajları yemeyin. Önce, 'Tebrikler 10 bin lira kazandınız', ardından, ödülünüzü almak için '05XX XXX XX XX' numaralı telefonu arayınız' derler. Sonra kart bilginizi isterler. Tam bir kazan-kaybet durumu.

Savcı Böreği: 'Ben savcıyım, hesabınız terör örgütü tarafından kullanılıyor' diyerek sizi arayan kişilere sakın inanmayın. Unutmayın dolandırıcıların hamurunda çakallık var, onların bu yalanlarını sakın yemeyin.

Yalancı Dolma: Önce bir dolmaya bakarım dolma mı diye. Sonra sorana bakarım üçkağıtçı mı diye. Dolandırıcının elinden yiyeceğiniz her 'Tebrikler kazandınız' SMS'i kalbe zarar, bütçeye ziyan.

Param Bayıldı: Dolandırıcılara para bayılmak istemiyorsanız her postayı dikkatli okuyun, her SMS'e itibar etmeyin her aramaya kanmayın. Canınız sıkılmasın, hayalleriniz yıkılmasın."