Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın zararlılarla mücadeledeki silahı ajan böcekler, kimyasal ilaç kullanımını önemli ölçüde azalttı. Bakanlık tarafından tarlalara salınımı yapılan 19 milyon böcek, ekonomiye 43 milyon dolar katkıda bulundu.

Kimyasal mücadeleye alternatif olan biyolojik mücadele, çevreye dost bir yöntem olmakla birlikte aynı zamanda tarım ve ekonomiye önemli katkılarda bulunuyor. Biyolojik mücadele kapsamında bitki zararlıları yine doğal düşmanları böcekler tarafından bertaraf edilebiliyor. Bu mücadele sadece faydalı böceklerin üretilip salınması değil, doğada mevcut olan faydalı organizmaların korunmasını da içeriyor.

KİMYASAL İLAÇ KULLANIMI AZALDI

Bakanlık tarafından kitle üretimi yapılarak üreticinin hizmetine sunulan bu doğal silahlar, başta turunçgil, mısır ve buğday zararlılarında kullanılıyor. Ajan ya da avcı olarak da adlandırılan böceklerin üretimi 2003 yılında 7 milyon 700 bin iken, 2013 yılında bu rakam yaklaşık 19 milyon olarak gerçekleşti. Bakanlık tarafından üretilen böcekler sayesinde kimyasal ilaç kullanımı önemli ölçüde azalırken, turunçgil torbalı koşnili, turunçgil beyazsineği, turunçgil unlubiti ve mısırkurdu zararlılarında uygulanan biyolojik mücadele ülke ekonomisine toplam 43 milyon dolar katkıda bulundu.

HEDEF İLAÇSIZ MISIR ÜRETİMİ

2006 yılında Bakanlığın uçakla ilaçlamayı yasaklamasıyla birlikte daha da önem kazanan biyolojik mücadele, çiftçilerin ilaçlama maliyetlerini yüzde 50’ye kadar düşürebiliyor. Örneğin Çukurova’da mısırkurduna karşı uygulanan biyolojik mücadeleyle birlikte hem maliyetler düşürülürken hem de gelecek yıllarda ilaçsız mısır üretiminin yapılması hedefleniyor. Yine organik tarımda da yaygın olarak kullanılan biyolojik mücadelenin yaygınlaştırılmasını hedefleyen Bakanlık, üreticilere bu konuda desteklemelerde de bulunuyor.