KONYA (AA) - AYŞE BÜŞRA ERKEÇ - Konya'da rahim kanserine yakalandıktan sonra artan tedavi masrafları nedeniyle zor günler geçiren 2 çocuk annesi Zehra Söylemez, 15 yıl önce borçla satın aldığı 2 dikiş makinesi ile 40 metrekarelik dükkanda promosyon çanta üreterek iş hayatına atıldı. Söylemez, bugün 3 katlı iş yerinde çalıştırdığı 30 işçi ile ürettiği çantaları, Almanya ve Irak başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç etmeye başladı.

Kent merkezinde kiraladığı iş yerinde çanta üretimi ve kumaş satışı üzerine faaliyet gösteren Zehra Söylemez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2000 yılında yakalandığı rahim kanseri nedeniyle zor günler geçirdiğini belirtti.

Hastalığının tedavisi için 3 kez ameliyat olduğunu ifade eden Söylemez, "Ameliyatların ardından doktorlar ilaç tedavisine başladı ancak ilaç ücretlerini sigorta kurumu karşılamıyordu. Sanayide aşçılık yapan eşimin kazandığı parayla da ilaçların tutarını karşılamakta zorlandık. İlaç ücretleri yüksek olduğu için tedavi konusunda eşim soğuk davrandı. O dönemde çok zor günler geçirdim, psikolojik olarak da adeta yıkılmıştım. 2 çocuğum vardı, ayakta kalmam gerektiğini düşündüm ve iş hayatına atılmaya karar verdim" dedi.

- Borçla aldığı 2 dikiş makinesiyle işe başladı

Söylemez, daha önce katıldığı kurslarda dikiş nakış eğitimi aldığını, bu alanda bir işe girişebileceğini düşünerek yaptığı araştırmalar sonucu senet karşılığı borçla 2 sanayi tipi dikiş makinesi alarak, kiraladığı yaklaşık 40 metrekarelik dükkana yerleştirdiğini anlattı.

İşe aldığı 2 kadınla bu dükkanda eczaneler için promosyon çantalar üretmeye başladığını anlatan Söylemez, şunları kaydetti:

"Bu işe başladığımda ailem ve çevremdeki insanlar iş hayatına atılmama sıcak bakmadı. Bana, bizim köyde çalışan kadın mı var, milletin yüzüne nasıl bakacağız, diye kadın olmamdan dolayı tepki gösterdiler. İlk başta çok zorlandım ancak yıkılmadım. Küçük dükkanımda ürettiğimiz çantaları Türkiye'nin dört bir tarafını gezerek pazarlıyor, iş alıyordum. Otel masrafından kurtulmak için de gece yolculuk, gündüz pazarlama yaptım. Akşamları evlerin ışıklarının yanık olduğunda gördüğüm zaman, ne güzel insanlar çocuklarının yanında, diye imrenirdim. Tüm zorluklara rağmen yılmadım, mücadele ettim ve kazandım. Aldığım makinelerin borçlarını ödedim, kazandığım parayla tedavimi tamamladım ve hastalığımdan çok şükür kurtuldum. Zaman içinde işlerimi genişlettim. Yeni makineler aldım."

Söylemez, aldığı yeni dikiş makinelerini, "Anneler çocuklarından uzak kalmasın" diye kadınların evlerine gönderdiğine işaret ederek, bu şekilde çanta üretimini artırarak sürdürdüğünü bildirdi.

- Yurt dışına 200 bin çanta ihraç ediyor

Söylemez, "Bugün kiraladığımız 3 katlı iş yerinde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. 25 tane dikiş makinemiz var. Kadınlar evlerindeki bu makinelerde üretim yapıyor. Şirketimizde bugün 30 kişiye istihdam sağlıyoruz. İlk başladığımızda ayda 15 bin çanta üretirken bugün bu rakamı 70 bin çantaya çıkardık. Türkiye pazarı küçük gelmeye başlayınca, tıkanmamak için Suriye'ye gittim. Orada iş bağlantıları kurdum ve ilk ihracatımı oraya yapmaya başladım. Şu anda Irak, Dubai, Gürcistan, Almanya'ya yılda 200 bin yılda çanta gönderiyoruz. Hedefimiz yurt dışına yılda 500 bin çanta ihraç etmek" şeklinde konuştu.

Başarı hikayesinin çevresindekileri çok etkilediğini anlatan Söylemez, "Yıllar önce iş hayatına atıldığımda bana tepki gösterenler, yakaladığım başarıyı gördükten sonra bana yaklaşmaya çalıştı. İş hayatındaki başarımı duyan kadınlar şaşırıyor, hayranlık besliyor. Sadece beni görmek, tanışmak için dükkanıma gelenler dahi var. Yanıma gelen bayanlar, bu günlere nasıl geldiğimi, işimi sıfırdan, yurt dışına ürün ihraç eder duruma nasıl getirdiğimi anlatmamı istiyorlar" dedi.