Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, Borsa İstanbul halka arzı konusundaki çalışmalar için Bakanlar Kurulu kararının imzaya açıldığını belirterek, halka arzın 2015 yılının sonunda ya da 2016 yılının ilk çeyreğinde olabileceğini söyledi. turhan, Yeni Bankacılık Kanunu’yla yetkilerinin kısıtlanmasıyla ilgili "Bu konu bizim 6 aydır talep ettiğimiz bir değişiklikti" dedi.

Borsa İstanbul ev sahipliğindeki "Girişimcilik Yoluyla Köprüler Kurmak: Girişimcilikte Yükselen Ülke Türkiye’ye Bölgesel ve Küresel Bakış" konferansının sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Borsa İstanbul Başkanı İbrahin Turhan, BATS Chi- X’in Türkiye’ye ilgisinden memnuniyet duyduğunu ve platformun Borsa İstanbul’la rekabet edemeyeceğini belirterek "BATS Chi- X, Avrupa Birliği direktifleri çerçevesinde faaliyet gösteren çok taraflı alışveriş platformu olarak bilinen bir elektronik piyasa. Bunun borsalardan farkı; borsalardaki gibi kotasyon yok, borsalarda olan ve oluşan fiyatlar baz ve referans alınarak burada yatırımcılar işlem yapıyorlar. Tıpkı borsalardaki gibi kendi üyeleri var ama çok daha dar ve büyük kurumsal yatırımcıların işlem yaptığı platformlar. Şunu da not etmek lazım bu adı geçen platform geçtiğimiz yıl Avrupa ’da hem dünyanın en eski ve köklü borsalarından Londra Borsası, hem en yüksek hacmine sahip Frankfurt borsalarını geride bıraktı. İşlem hacmi ve likidite miktarı bakımından geride bıraktı. Çünkü bunlar çok daha düşük maliyetle çalışan yerler ve rekabetçi üstünlükleri var. Büyük bir memnuniyetle söylüyorum burada bu halleriyle bile bizimle rekabet edebilecek durumda değiller. Çünkü biz Borsa İstanbul olarak zaten çok daha yüksek bir verimlilikle çalışıyoruz. Tabii bunu söylemiş olmakla birlikte BATS Chi-X’in Türkiye piyasasına ilgi göstermesinden memnuniyet duyuyoruz. Bu aslında son 2 yıldır Türkiye’de sermaye piyasaları alanında atılan adımların, ortaya konulan performansın bir neticesidir. Çünkü bildiğiniz gibi ilk defa gelişmiş ülkeler dışında bir piyasaya giriyorlar ve bu Türkiye. Dolayısıyla biz rekabetten her zaman mutlu oluruz. Rekabetin kaliteyi, yüksek performansı getireceğini düşünürüz. Bizim de biliyorsunuz yurtdışında başka piyasalarda girişimlerde bulunma planlarımız var. Dünya artık rekabetin küresel ölçekte gerçekleştiği bir ortam oldu. Hoş geldiniz diyoruz ve inşallah onların gelmesi hepimiz için Türkiye’deki sermaye piyasalarının gelişimi için, işlem hacminin artması, likiditenin artması, Türkiye menkul kıymetlerinin dünyada daha tanınır ve görünür olmasına katkıda bulunacaktır" dedi.

TURHAN YETKİLERİNİN KISITLANMASI İLE İLGİLİ SORULARI CEVAPLADI

Turhan, Yeni Bankacılık Kanunu’yla yetkilerinin kısıtlanmasıyla ilgili soru üzerine, "Dün bu konu dallanıp budaklanmasın diye bazı açıklamalarda bulundum. Bu konu bizim 6 aydır talep ettiğimiz bir değişiklikti. Aslında biliyorsunuz Borsa İstanbul kurulurken kendine özgü şartlarla kuruldu. Kanun 30 Aralık 2012 tarihinde yürürlüğe girmişti. Dolayısıyla kanuna yürürlüğe girdiği tarihte şirket kuruldu. Ancak hatırlayacağınız gibi bizim esas sözleşmemizin yürürlüğe giriş tarihi ve borsayı açtığımız tarih 3 Nisan. O arada geçen zamanda işlerin aksamaması için ve o değişim-dönüşüm, birleşme süreçlerinin hızla sonuçlandırılabilmesi için böyle olağandışı bir düzenleme yapmıştık. Aslında olağandışı olan kanunun o haliydi biz onun geçici bir madde olarak düzenlenmesini öngörmüştük ancak takdir bu şekilde oldu. Bizim özellikle stratejik ortaklıklarla halka arz aşamasına geldiğimizde diğer bütün şirketlerde olduğu gibi normal bir yönetim kurulu ve normal bir yönetim yapısına sahip olmamız gerekiyor. Biz bunu çok önemsiyoruz uluslararası standartlarda, en iyi uygulama örnekleri ışığında iyi yönetişimin ve kurumsal yönetişimin hayata geçirilmesini çok önemsiyoruz. Dolayısıyla bu sizim talebimizdi zaten. Sermaye Piyasası Kurulumuzla da bu konuda çok iyi bir anlayış ve görüş birliği içinde çalıştık zaten. Bu haberleri yazan veya yayınlayan insanlar eminim bilgisizlikten bu yanılgılara düşüyor. Yoksa Borsa İstanbul esas sözleşmesinin geçici 1. Maddesini okuma zahmetine katlanmış olsalardı orada Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürlüğüne yapılan atamanın 3 yıl boyunca geçerli olduğu yazıyor zaten. Yönetim kurulu üyesi olarak ben görevlendirilmiştim aynı sürece zarfında yani 3 yıl boyunca yani 2016 nisan ayına kadar genel müdür olarak görev yapacağım da orada esas sözleşmeyle hükme başlanmış. Bu tabii ki her zaman değişebilir ama bu yapılan kanun değişikliğinin bununla hiçbir ilgisi yok. Bunu açıklamak mecburiyetinde kaldım, çünkü özellikle stratejik ortaklıklarla ilgili yoğun görüşmelerin ve pazarlıkların sürdüğü bir ortamda böyle bir haberin yayılması Borsa İstanbul’un değeri, Hazine’nin payları üzerinde olumsuz bir etki olmaması hepimizin özen göstermesi gereken bir konu. Dolayısıyla o yapılan yorumlar temenni ediyorum ki bilgi eksikliğinden yapılıyordur."

"TAKAS ÜCRETLERİNİN BİR MİKTAR ARTMASI GEREKEBİLİR"

Turhan, takas ücretleri ile ilgili bir soruya takas ücretlerinin artmasının gerekebileceğini belirterek:"Takas ücretlerimizin belki bir miktar artması gerekebilir. Bizim takas ücretlerimiz çok düşük ama biz Türkiye’de sermaye piyasasının gelişmesini öngördüğümüz için Takasbank’ın başka faaliyetlerinden elde ettiği gelirlerle bir yerde açıkçası takas maliyetlerini sübvanse ediyoruz. Ama bu böyle devam etmeyecek tabii ki. Mademki serbest piyasada rekabet ettiğimizi kabul ediyoruz o rekabetin gerektirdiği şartlara uygun bir fiyatlama üzerinde çalışmamız gerekecek. Kuşkusuz bunlar Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) onayına tabi konular ama takas ücretlerinin düşük olduğunu herkes kabul eder."

BORSA İSTANBUL’UN HALKA ARZI

Borsa İstanbul’un halka arzıyla ilgili çalışmaları başlatmak için Bakanlar Kurulu kararını beklediklerini belirten Turhan,"Bakanlar Kurulu kararı imzaya açılmış durumda. Bunun tamamlanmasının ardından kararın süratle çalışmalara başlayacağız. Bizim öngördüğümüz takvim mümkün olur ve yetişirse 2015 yılının sonuna ama şuan içinde bulunduğumuz küresel piyasa şartları dikkate alındığında daha gerçekçi olan 2016’nın ilk çeyreği olabilir. Olabildiğince erken ve başarılı bir halka arz gerçekleştirmek düşünüyoruz" dedi.

FİNANSAL KURULUŞLARLA STRATEJİK ORTAKLIKLAR

Finansal kuruluşlarla stratejik ortaklıklarının olacağını belirten Turhan, yıl sonuna kadar yeni ortaklık ve işbirliği çalışmalarının sürdürüleceğini, kendilerinin yapacakları yatırımların da olacağını söyleyerek bu çalışmalarını 2015 başında da duyurmayı planladıklarını söyledi.