Bosch Ceo’su Steven Young, 2015 yılında Bursa’ya 2 ar-ge projesi hayata geçireceklerini, 2015 yılında yapılacak 135 milyondan fazla yatırımın aslan payı Bursa’ya olacağını, ancak yeni yatırımlar için OSB’de arsa kalmadığını, hızlı bir şekilde yeni OSB’ler kurulması gerektiğini söyledi.

Bosch Ceo’su Steven Young, TÜGİAD Bursa Şubesi’nin aylık düzenlediği toplantısına konuk oldu. BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk ve Tügiad Bursa Şube Başkanı Gökhan Onur’un da katıldığı toplantı öncesi basın mensuplarının sorularını cevaplayan Steven Young, Bosch grubu olarak hem ithalat, hem de ihracat yaptıklarını belirterek, “Dolayısıyla bizim sepetimiz yarı yarıya diyebiliriz. Bu anlamda Türkiye’deki hareketler bir tarafta etkilerken, diğer tarafta etkilemiyor. Bu kendisi off-set ediyor. Bu yüzden çok fazla sıkıntımız yok. Ama biz kur politikasında stabilite ve öngörülebilirliğe önem veriyoruz. Evet artabilir ancak bir gecede artmasından hoşlanmıyoruz. Makul zamana yayılmış artışları daha çok tercih ediyoruz” dedi.

BOSCH’TAN BURSA’YA DEV YATIRIM

Bosch grubu olarak Bursa’ya bu sene 135 milyon euroluk yatırım yaptıklarına dikkat çeken Young, “Geçen yıl 150 milyon euro yatırım yapmıştık. 2015 yılında kısmet olursa 135 milyon eurodan daha fazla yatırım yapacağız. Bu yatırımın aslan payı Bursa’ya olacak. Dolayısıyla yatırımcı olarak baktığımızda Türkiye’de yatırım ortamı makul. Yatırım yapmak için devlet desteği var. Bu anlamda da kalifiye çalışanlar bulabiliyoruz. İyi bir yan sanayi var” diye konuştu.

“BURSA’YA YATIRIM İÇİN ACİL YENİ OSB’LER YAPILMALI”

Bursa’da ciddi şekilde organize sanayi bölgesi sıkıntısı yaşadıklarına vurgu yapan Young, “Bursa’da ufak bir sıkıntı var. Organize Sanayi Bölgesi’nde arsa bitti. Bizim hızlı bir şekilde Bursa’da yeni OSB oluşturmamız gerekiyor ki, yeni yatırımları daha rekabetçi bir şekilde hayata geçirebilelim. Bunun da oluşum içinde olduğunu biliyorum ancak bu süreci hızlandırmakta yarar var. 2015 yılının ilk yarısında yeni OSB konusuna çözüm getirileceğinin bilgisini aldım. Biz bunu çok hızlı bir şekilde görmek istiyoruz. Çünkü, 2018’de üretip teslim etmek istediğimiz ürünler var. Şimdiden bunların planlarını yapıyoruz. 2018 yılında ürünleri teslim edeceksek, biz çok önceden arsaları alıp, fabrikaları inşa edip, makinaların donatımını yerleştirmiş olmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

YÜZDE 30 TASARRUFLU YENİ DİZEL ENJEKTÖR

Bosch’un yeni ürünleri hakkında da bilgi veren Young, şunları kaydetti;

“Ürün ailemizin yelpazesini geliştiriyoruz. Enjektörleri geliştiriyoruz. Özellikle dizel enjektörde yüzde 30 tasarruflu yeni ürünleri Bursa’da üreteceğiz. 2014 yılında bu üretime başladık, 2015 yılında da ciddi bir şekilde kapasite artırımı yaparak bu yatırımla ilgili vites attıracağız. Dizel enjektör tüketimiz azaltıyor, doğaya karbondioksit salgınımları azalıyor, eskiden 2 litrelik arabanın yapacağı görevi şuanda 1.6 litre yapabiliyor. Bu şekilde devam ettikçe 1 litreye kadar da düşecek. 4 silindirli motorlar 3 silindire düşecek. Enerji konusuna çok önem veriyoruz. Hem elektrik konusunda, hem de sulu makinalarımıza daha az su kullanıyoruz. Doğal kaynakları kullanım konusunda tasarruflu ürünler üretiyoruz.”

BURSA’YA 2 AR-GE MERKEZİ DAHA KURULUYOR

2014 yılının Bosch grubu olarak iyi geçtiğini dile getiren Steven Young, “Otomotiv olarak baktığımızda gerek Türkiye’deki satışlarımız, gerekse ihracatı olumlu kapattık. Biz Bursa’da üretim olarak en yeni ürünleri üretiyoruz. Bosch’un çıkarttığı bir ürünü Almanya’dan önce Bursa’da üretiyoruz. Dolayısıyla yeni ürünler ürettiğimiz ve tasarladığımız için gerek Türkiye’deki satışlarımız, gerekse ihracatımız olumlu gelişme gösteriyor. Bizim toplam ciromuzun yüzde 32-34’ler seviyesinde artışı öngöreceğiz. Ama henüz kur kapanmadı ve kurlar da sabitlenmedi. Bursa’ya 2 tane daha ar-ge merkezi yapacağız. Bununla ilgili başvurularımızı toparlıyoruz. Kısmet olursa onaylanırsa Bursa’ya Bosch grubu olarak 2 ar-ge merkezi kazandıracağız” dedi.