TÜİK’in açıkladığı dış ticaret istatistiklerine göre gıda sektörü dış ticarette net fazla vermeye devam ediyor. Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, “Gıda ve tarım sektöründe ithalattan daha fazla ihracat yapılırken sektör cari açığın azaltılmasında da önemli katkı sağlıyor” dedi.

Matlı, gıda sektörünün bu yılın Ocak-Eylül ayları arasındaki 9 aylık dönemde 4 milyar 193 milyon dolarlık ithalatına karşılık 8 milyar 45 milyon dolarlık ihracatıyla, 3 milyar 852 milyon dolar dış ticaret fazlası verdiğini hatırlattı.

Özer Matlı, “Çalışan nüfusumuzun yaklaşık yüzde 25’ini istihdam ettiğimiz gıda ve tarım sektöründe 60 milyar dolarlık üretim yapılıyor. Bursa`nın ilk 9 aylık toplam ihracatı 9,7 milyar dolardır. Şehrimizin aynı dönemde tarımsal ihracatı ise 563 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bursa tarımı geçtiğimizin yılın aynı dönemine göre yüzde 13`lük bir artış göstermiştir. Ayrıca farklı sektörlerde durgunluk yaşanırken, şehrimizin hayvansal ürün ihracatının da yükselişe geçmesi umut vericidir. Ekonomimiz içinde üretim, istihdam ve ihracat yönüyle gıda ve tarımın çok önemli bir payı bulunmakta ve Bursa bir tarım şehri olarak cari açığın azaltılmasında önemli bir rol üstlenmektedir”şeklinde konuştu.

Gıda ve tarım sektörünün aile işletmeleri yönüyle de ekonomiye önemli katkılarının bulunduğunu söyleyen Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, gıda ve tarım ürünleri ihracatında ürün ve pazar çeşitlendirmesi yönüyle sektörün dış ticaretinin daha da artabileceğini sözlerine ekledi.