Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Türkiye ekonomisinin lokomotif illeri arasında bulunan Bursa’da Ar-Ge merkezi sayısını artırmak için iş dünyasını harekete geçirdi.

Bursa’daki firmaların ileri teknoloji ürünleri ihracatındaki payını yükseltmeyi hedefleyen BTSO, iş dünyası temsilcilerini Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileri ile buluşturdu. Odanın Altıparmak hizmet binasındaki programda konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Ar-Ge merkezi belgesi almak için gerekli olan Ar-Ge personeli çalıştırma mecburiyetinin 50’den 30’e düşürüldüğünü hatırlattı. Bursa’da Ar-Ge merkezi bulunan firma sayısının 23 olduğunu ve yeni düzenlemeyle bu rakamın daha da artacağına inandıklarını kaydeden Burkay, Türkiye’nin ve Bursa’nın 2023 yılındaki hedefine ulaşmasında Ar-Ge merkezlerinin tetikleyici bir unsur olacağını kaydetti.

Burkay, “Bursa’daki firmalarımızın Ar-Ge merkezi kurmasını istiyoruz. Uludağ Üniversitesi, ULUTEK ve Teknoloji Transfer Ofisi ile işbirliği yaparak, bu konuda şirketlerimizi harekete geçirdik. Şu an Bursa’da 23 Ar-Ge merkezimiz faal durumda. Biz bu sayının 50 şirkete ulaşmasını istiyoruz. Şirketlerimizden aldığımız olumlu tepkiler de bizi bu konuda heyecanlandırıyor” dedi.

Türkiye’de değişim ve dönüşüm hareketinin Bursa’nın da içinde bulunduğu 1. bölge şehirlerinden başlayacağını vurgulayan Burkay, İSO 500 listesinde sadece 65 firmanın bünyesinde Ar-Ge merkezi bulundurmasının yeterli olmadığını kaydetti. BTSO Başkanı Burkay, “Ar-Ge merkezi, şirketler için bir kültür haline gelmelidir. BTSO olarak, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile işbirliği yapıyoruz. Bursalı firmalarımızın bu konuda ciddi adımlar atacağına yürekten inanıyorum. Ar-Ge merkezleri konusunda firmalarımızdan gelen her soru ve görüşe açığız. Bursalı firmalarımızın, Ar-Ge merkezi konusundaki çalışmalarına sonuna kadar destek vereceğiz” diye konuştu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan ise, bakanlık olarak kümelenme ve Ar-Ge merkezleri konusunda firmalara her türlü desteği vermeye çalıştıklarını ifade etti. Aslan, “Kamu kurumları ve ticaret sanayi odaları ile birlikte firmalarımıza katkı sunmaya çalışıyoruz. Araştırma merkezi kurmak için 50 olan personel çalıştırma mecburiyetinin 30’a düşürülmesi firmalarımız için bir fırsat. Artık firmalarımız bakanlığımız ile entegre bir şekilde ciddi adımlar atıyor. Bu işbirliği devam edecek” dedi.

Bursa’da ileri teknoloji alanında üretim yapan 119 firma olduğunu kaydeden Aslan, “Bu kategoriye orta ve ileri teknoloji üretim yapan firmaları katarsanız, bu sayı bini aşıyor. Bursa, Ar-Ge merkezleri konusunda Türkiye’de ilk 5’in içinde, ama bu Bursa’nın yüzünü güldürecek bir sayı değil. Firmalarımızın Ar-Ge merkezi konusuna odaklanması gerekiyor. BTSO öncülüğünde güzel adımlar atılıyor. Ar-Ge merkezi konusunda güzel yerlere geleceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

Bursa Valisi Münir Karaloğlu da, BTSO öncülüğünde başlayan Ar-Ge merkezi ve kümelenme çalışmaları adımlarının Bursa’nın 2023 hedeflerine ulaşmasında önemli rol oynayacağını kaydetti. Vali Karaloğlu, şöyle konuştu:

“Ar-Ge merkezlerine ihtiyaç var. Şirketlerimizin Ar-Ge merkezi sayısını artırmamız lazım. Bursa olarak firmalarımızın Ar-Ge merkezi ve kümelenme konusunda gerekli adımları atacağına inanıyorum”.

Toplantıya, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek ve Bursa Teknik Üniversite Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen de katıldı.