Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) konuğu olan Türkiye’nin Çad Büyükelçisi Prof. Dr. Ahmet Kavas, Afrika kıtasının Bursalı işadamları için fırsatlarla dolu olduğunu söyledi.

BTSO, Türkiye’nin Çad Büyükelçisi Prof. Dr. Ahmet Kavas’ı ve babaerkindeki ticari heyeti ağırladı. BTSO Yönetim Kurulu Üyeleri Hasan Gürses ve İlker Duran, BTSO Meclis Başkan Yardımcısı Mesut Okyay tarafından karşılanan Ahmet Kavas, ÇAD ülkesinden gelen yabancı heyet ile birlikte Bursa iş dünyası ile bir araya geldi. Toplantıda, Afrika pazarının ve Çad’ın fırsatları masaya yatırıldı. Programın açılış konuşmasını yapan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, Çad pazarının büyük fırsatlar taşıdığına inandığını söyledi. Türkiye ile Çad arasındaki ticaret hacminin 2013 yılında 24,2 milyon doları aşarak, bugüne kadarki en yüksek seviyesine ulaştığını anlatan Duran, “2014 yılının ilk 10 ayında bu rakam 31 milyon dolara yaklaştı. Önümüzdeki yıllarda Bursa iş dünyasının da katkısıyla bu rakamı önce 50, daha sonra ise 100 milyon dolara çıkartmayı hedefliyoruz” dedi.

PLATİN VE ELMAS’IN YÜZDE 85’İ AFRİKA’DA

Büyükelçi Ahmet Kavas, Afrika kıtasının dünyanın en eski medeniyetlerin yer aldığı bir bölge olduğunu dile getirdi. Afrika’daki zengin maden yatakları ve verimli tarım arazileri için Bursa işadamlarına yatırıma davet eden Kavas, “Afrika büyük bir potansiyele sahip. Fırsatlarla dolu. Afrika kıtası, dünya medeniyetlerinin en güçlü damarlarından birisidir. Zengin yer altı kaynakları Afrika kıtasında önemli fırsatlar kazandırıyor. Dünyadaki platin ve elmasın yüzde 85’i, altının ise yüzde 40’ı Afrika kıtasında yer alıyor. Dünyadaki yer altı kaynaklarının yarısına yakını bu bölgede. Bu yüzden Afrika kıtası fırsatlarla dolu” diye konuştu.

ÇAD’A YATIRIM DAVETİ

Dünyadaki hiç ekim yapılmayan verimli arazilerin yüzde 60’ının Afrika kıtasında bulunduğuna dikkat çeken Kavas, Bursa iş dünyasını Çad ülkesine yatırıma davet etti. Afrika kıtasının en zengin kaynağının İnsan olduğunu kaydeden Kavas, “Çad’da ülke nüfusu 12 milyona yakın. Önemli yer altı ve enerji kaynakları var. Sadece yatırım bekliyor. Bursa iş dünyası Çad ile ticari ilişkilerini daha da artırabilir. Şu anki ticaret hacmi daha da artmalıdır. Bunun için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

ÇAD YALOVA KADAR ELEKTRİK TÜKETİYOR

Çad Elektrik İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Hamid Djaumino ise, Çad’da enerji sıkıntısının büyük olduğunu belirterek, “Enerji konusunda önemli yatırımlar yapılabilir. Yalova’nın tükettiği elektrik Çad ile aynı. Bu yüzden ciddi bir enerji meselesi var. Çad’da petrol, güneş enerjisi, kömür ve rüzgar enerjisi konusunda ciddi bir potansiyel var. Bursa iş dünyası ile birlikte işbirliği yapabiliriz” ifadelerini kullandı.