Bursa’yı uzay, havacılık ve savunma alanında merkez konumuna getirmek için başlattığı çalışmalarına devam eden Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), çok hafif hava araçlarının üretimi ve çok amaçlı özgün helikoptere parça üretmek için BTSO Uzay Havacılık ve Savunma Kümelenmesi’ne (UHS)eklenen iki alt küme çalışmalarına başladı.

BTSO, Bursa’yı uzay, havacılık ve savunma alanında merkez haline getirmek için başlattığı çalışmalarına devam ediyor. Faaliyetlerini yoğun bir şekilde sürdüren UHS Kümelenmesi’nin ardından, kümelenmede hafif sportif hava araçlarını üretmek amacıyla ‘Çok Hafif Hava Araçları Alt Kümesi’ (ÇHHA)  ile Çok Amaçlı Özgün Helikopter Projesi’nin alt tedarikçisi olmak amacıyla ‘Çok Amaçlı Özgün Helikopter alt kümesi oluşturuldu.

Tekstil, makine, otomotiv, plastik ve mühendislik gibi sektörde faaliyet gösteren birçok firmanın katılımı ile gerçekleştirilen alt küme çalışmalarından ÇHHA alt kümesi ilk toplantısını oda hizmet binasında gerçekleştirdi. Kurulma aşamasının ardından yol haritasını belirleyen  ÇHHA kümesi Gyrocopter, paramotor ve microlight gibi hafif sportif hava araçlarının Bursa’da imal edilmesi için çalışmalara başladı.  Hafif sportif hava araçlarının mekanik, hidrolik, elektrik ve elektronik aksamları, paraşütleri, içten yanmalı motorları ve diğer bileşenlerinin üretimi için yapılması gereken çalışmaların konuşulduğu toplantıda ayrıca hangi küme üyesi firmanın hava araçlarının hangi parçalarını üretebilecek kabiliyette oldukları da belirlendi.

70’e yakın firmayla uzay, havacılık ve savunma alanında başlatılan kümelenme çalışmalarının sürdüğünü hatırlatanBTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, “Dünyadaki en büyük 10 ekonomiyi incelediğimizde bunların otomotiv ve makine sektörlerindeki deneyimleriyle uzay, havacılık ve savunma  sektörlerinde önemli başarılara imza attıklarını görüyoruz. Bu anlamda Bursa’yı bu sektörlerindeki  deneyimleri sayesinde uzay ve havacılık üssü haline getirebiliriz. Uzay, havacılık ve savunma Türkiye’nin mutlaka en önemli alanları olacak. Bizler de bu kapsamda başlağımız çalışmalarımıza devam ediyoruz” şeklinde konuştu.