Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, cari açıkta daha hızlı bir büyüme ile kalıcı düşüşü sağlamak için yapısal reformların uygulanmasının büyük önem taşıdığını ifade etti.

Burkay, eylül ayı cari açık verilerini değerlendirdi. Söz konusu ayda cari açığın 2,2 milyar dolar ile beklentilerin altında gerçekleştiğini belirten Burkay, geçen yılın eylül ayında 3,3 milyar dolar olan açığın yarı yarıya azaldığına dikkat çekti. Cari işlemler açığındaki gerilemenin büyük ölçüde ithalattaki düşüşten kaynaklandığını dile getiren Burkay, ekonomideki yavaşlamaya ilaveten petrol fiyatlarının da düşüşte etkili olmaya başladığını kaydetti.

Ocak-Eylül döneminde cari açığın 30,86 milyar dolar olarak gerçekleştiğine işaret eden Başkan Burkay, “Böylece cari açık, 45 milyar dolar seviyesinde ve yıllık hedefin altında gerçekleşecek. Cari açığın milli gelire oranı ise yüzde 5’e yaklaşacak” dedi.

Ekonomik ve finansal istikrar açısından cari açıktaki gerilemenin sevindirici olduğunu belirten Burkay, şunları kaydetti:

“Cari açıktaki bu gerileme Türk Lirası’ndaki değer kaybı baskısını da azaltmaktadır. Bununla birlikte cari açıkta daha hızlı bir büyüme ile kalıcı düşüşü sağlamak için hükümetin de açıklamaya başladığı yapısal reformların uygulanması büyük önem taşımaktadır.”