Balkan Rumeli Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BALKANSİAD) tarafından düzenlenen ’Sinerji Toplantısı’na katılan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, şirketlerin borsaya açılmada çekindikleri bazı hususlar olduğunu ve bu konularda çalışmalar yapılması gerektiğini ifade etti.

BALKANSİAD tarafından bu yıl 11’incisi düzenlenen Sinerji Toplantısı’na BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, BALKANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Aytuğ Onur, Bursa Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdülkadir Karlık, , BALKANSİAD üyeleri ve işdünyası temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, “Şirketlerimizin borsaya açılmada çekindikleri bazı hususlar var. Bu hususlar konusunda da mutlaka şirketlerimizle ilgili bir çalışma yapmamız gerekiyor. Çünkü şirketlerimizin çok büyük bir kısmı aile şirketi. Maalesef Türkiye’deki işletmelerimizin yüzde sekseni daha beşinci yılını dolduramadan, yüzde onu ise on yılını tamamlayamadan kapanıyor. Artan rekabet ve kurumsallaşamama gibi meseleler maalesef şirketlerimizin ömürlerini de kısaltmakta” dedi.

“YATIRIMI ARTIRMAK İÇİN FİNANSMAN ÖNEMLİ”

Dünyanın ilk on ekonomisi arasına girmek için yapılacak yatırımların artırılması gerektiğini belirten Başkan Burkay, yatırımları artırmanın en önemli unsurlarından bir tanesinin ise yeterli finansmana ulaşmak olduğunu dile getirdi. Burkay sözlerini şöyle sürdürdü:

“ISO 500’deki şirketleri incelediğimizde,  neredeyse karlılıklarının yüzde atmışını finansman giderlerine harcadıklarını görüyoruz. Bütün bunlar aslında şirketlerimizin sermaye piyasasına açılmasının ne kadar önemli olduğunu da göstermekte. Bu anlamda bu akşam gerçekleştirilen toplantıyı Bursa iş dünyası adına çok önemsediğimi söylemek istiyorum.”

“GÜNDEM VE VİZYON OLUŞTURMAYA DEVAM EDİYORUZ”

BALKANSİAD olarak düzenlenen Sinerji Toplantıları ile gündem ve vizyon oluşturmaya devam ettikleri söyleyen BALKANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Aytuğ Onur, “Üretkenlik ve vizyonerlik gücümüzü diri tutarsak hiçbir fırtına bizi alabora edemez. Ülkemiz, milletimiz, camiamız için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Borsa İstanbul’da 428 şirketin işlem gördüğünü ve bunların sadece 18’inin Bursalı olduğunu anlatan Onur, “Burada kurumsallaşmanın önemi ortaya çıkıyor ki,  kurumsal yönetim ilkeleri olarak kabul edilen hissedarların hakları, hissedarların adil muamele görmesi, doğrudan çıkar sahibi olan kesimlerin rolü, kamuoyuna açıklama yapma ve şeffaflık ile yönetim kurulunun sorumluluklarına ilişkin uygulamalar şirketleri farklılaştırıp ön plana çıkartıyor” şeklinde konuştu.

2016 yılının başında halka arzlarını gerçekleştireceklerini ifade eden Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan ise şöyle konuştu: “Biz, gerçek anlamda yatırımı, üretimi, istihdamı yapan, bu ekonominin kahrını çeken, işadamlarımıza, iş kadınlarımıza layık olmak için gece gündüz çalışmaya kararlıyız. Borsa İstanbul’u sizlerin hizmetinde olacak bir pazar yeri olarak göreceksiniz. Kozahan ipek için ne yaptıysa, biz de sizin için onu yapacağız. Hiç endişe etmenize gerek yok; Borsa İstanbul emrinize amade.”