Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), 1. Ulusal Mükellef Hakları Sempozyumu’na ev sahipliği yaptı.

BTSO, Uludağ Üniversitesi, Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası ile Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından bu yıl ilki düzenlenen ‘Mükellef Hakları Sempozyumu’, BTSO Merkez Binası’nda gerçekleştirildi. Programın açılış konuşmasını yapan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, bir ülkenin ekonomik gelişmişlik düzeyinin sosyal verileri de yakından etkilediğini söyledi. Duran, 11 bin dolarlık kişi başına düşen gelirle dünyanın en büyük 17’nci ekonomisi konumuna ulaşan Türkiye’nin artık Bursa gibi şehirlerin öncülüğünde en büyük 10 ekonomi arasına girmeyi hedeflediğini kaydetti.

Türkiye’nin büyüme hamlesi ve gelişen şartlarının vergide zora dayalı stratejilerin yerine mükellef haklarına saygı duyan yeni bir anlayışı ortaya çıkardığını söyleyen İlker Duran, “İnsan haklarına saygılı, refah seviyesi yüksek ülkeler, mükellef haklarına karşı daha hassastır. Devletimizin hizmet kalitesini iyileştirerek gönüllü uyumu artırmaya dönük çalışmaları büyük önem taşımaktadır. Adil ve tabana yayılan vergi, toplumumuzun tüm kesimlerinde olduğu gibi iş dünyası temsilcileri olarak bizlerin de motivasyonunu artırır” dedi.

BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez, Türkiye’de mükelleflerin vergileme ile ilgili bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesinin önem arz ettiğini söyledi.

“SORUMSUZ MÜKELLEF, 8 KAT FAZLA İŞ YÜKÜ”

Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı Grup Müdür Vekili Selim Aktaş, hakkını bilen mükellefin iyi mükellef olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

“İstanbul’da toplam kalite çalışmaları sırasında bir vergi dairesinde çalışma yapıldı. Bu çalışmada, hakkını bilen, dolayısıyla yükümlülüklerini bilen mükellef ile hakkını bilmeyen ve yükümlülüklerini yerine getirmeyen mükellefler mukayese edildi. Hakkını bilmediği için veya çeşitli sebeplerle yükümlülüklerini yerine getirmeyen bir mükellefin iş yükü, hakkını bilen ve yükümlülüklerini yerine getiren 8 mükellefin iş yüküne eşit çıktı.”

Açılış konuşmalarının ardından program, ‘Mükellef Haklarıyla İlgili Durum Tespiti’ konulu oturumla devam etti. Sempozyuma katılan konuşmacılara protokol mensupları tarafından plaket takdim edildi.