Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde ‘15 Ekim Dünya El Yıkama Günü’ dolayısıyla bin öğrenciye el yıkama eğitimi verildi. Ayrıca şiir ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), çocukları hijyen konusunda bilinçlendirmek için 15 Ekim’i 2008 yılından bu yana ‘Dünya El Yıkama Günü’ olarak kabul ediyor. Bursa’da ticaret ve sanayi hayatına olduğu kadar sosyal sorumluluk projelerine de büyük önem veren BTSO, Büyükşehir Belediyesi, İl Sağlık Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile örnek bir çalışmaya imza attı. Yıldırım, Nilüfer ve Osmangazi’deki 4 okulda bin öğrenciye el yıkama eğitimi verilirken, ilkokul öğrencileri arasında da şiir ve resim yarışması düzenlendi.

BTSO hizmet binasında gerçekleştirilen ödül töreninde konuşan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, dünyada her gün 5 yaşından küçük bin 400 çocuğun temiz su ve temel hijyen eksikliğinden kaynaklanan ishal sebebiyle hayatını kaybettiğini ifade etti. Duran, “Enfeksiyonu engelleyecek en basit ve masrafsız yolların başında ellerin sabunla yıkanması geliyor. Ellerin doğru bir şekilde yıkanması birçok hastalığın yaygınlaşmasını engellemekte, çocukların ve toplumun yaşamı ve refahı üzerinde kalıcı ve olumlu etkiler oluşturmaktadır” diye konuştu.

Bursa Vali Yardımcısı Vedat Müftüoğlu da, el yıkama alışkanlığının küçük yaşlarda kazanılmasının önemine dikkati çekerek, “Temizlik sayesinde daha yaşanılabilir toplum ve ülke oluşturabiliriz. Burada kurumlar arasında güzel bir dayanışma oluştuğunu görmek çok güzel. Çocuklarımız, yarışma projeleriyle bu işin içine heyecanlarını ve sevgilerini katmışlar. El yıkama alışkanlığını çocukluk döneminde başlatmak toplum sağlığı açısından önemli bir adım olacaktır” dedi.

“RİSK YÜZDE 50 AZALIYOR”

İl Sağlık Müdürü Özcan Akan, bulaşıcı hastalıkların yaygınlaşmasında hijyenin çok önemli olduğunu ifade ederek, “Yapılan araştırmalarda, el yıkama ile bulaşıcı hastalıkların yayılması yüzde 50 önleniyor. Böyle önemli günler sadece birer günle sınırlı kalmamalı. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı el yıkama konusunda mutlaka bilinçlendirmeliyiz. Böyle güzel bir projeye destek olan BTSO’ya ve diğer kamu kurumlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdulkadir Karlık ise, Bursa’da kamu kurumlarının işbirliği yaparak örnek bir çalışmaya imza attığını söyledi.

Konuşmaların ardından yarışmada dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.