Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı’na, Fransız devletinin en prestijli nişanı sayılan Chevalier dans l’Ordre National de la Legion d’Honneur verildi.

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı’na, Fransız devletinin en prestijli nişanı sayılan Chevalier dans l’Ordre National de la Legion d’Honneur verildi. Bülent Eczacıbaşı’nın “Türkiye’nin kültürel ve toplumsal yaşamına ve Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine olan katkıları” nedeniyle verilen nişan, İstanbul’daki Fransız Büyükelçiliği’nde 11 Kasım 2014 akşamı düzenlenen törenle takdim edildi.

Törende konuşan Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Laurent Bili, Eczacıbaşı ailesinin geçmişinin, Türkiye’nin geçmişi ile benzerlikler taşıdığını belirterek, “Bu, eşine az rastlanan, özellikle sağlık, inovasyon, ama aynı zamanda sanat alanlarında Türkiye’nin çehresini değiştiren türden destansı bir geçmiş olsa gerek” dedi.

Eczacıbaşı’nın, daima kalite anlayışını dayatarak yeni pazarlara yaptığı yatırımlar arasında Fransa’nın da yer aldığını ve Fransa’da yatırım yapan başlıca Türk şirketlerinden biri olduğunu vurgulayan Laurent Bili, Eczacıbaşı’nın Fransa ile bağını sadece ekonomik alanda değil sanat alanında da geliştirdiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Kültüre olan tutkunuz bir aile meselesi olsa gerek ki, kendisini buradan kalbi duygularla selamladığım eşiniz Oya Hanım da, yine kendisinin kurmuş olduğu İstanbul Modern Müzesi’nin başkanlığını yürütüyor. Çocuklarınız Emre ve Esra ile sizleri böyle bir arada görünce, neden ‘en büyük başarım, eşim Oya Hanım ile birlikte bağları güçlü bir aile kurabilmiş olmaktır’ dediğinizi anlıyoruz. Bu, ‘ordre de la légion d’honneur’ düzeyinde bağları güçlü bir aile olsa gerek, zira istisnai bir durum oluşturacak şekilde, her ikiniz de şövalye nişanına sahip olacaksınız.”

Büyükelçi Laurent Bili, “Fransa, dürüstlüğü, etik değerleri ve aynı zamanda paylaşma ve gelişme duygularını kendine rehber edinmiş bir insanı, dostları arasında görmekten büyük onur duyuyor” sözleriyle tamamladığı konuşmasının ardından, Legion d’Honneur’u Bülent Eczacıbaşı’na takdim etti.

Bülent Eczacıbaşı da törende yaptığı konuşmada, başta Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk olmak üzere, dünyanın her köşesinden, kişilik ya da eserlerine hayranlık duyduğu isimlerle aynı listede yer almaktan büyük onur duyduğunu belirterek, “Bugüne kadar bu ayrıcalığı tatmış kişilerin kimler olduklarını düşününce, insan sadece onur duymakla kalmıyor aynı zamanda yeni sorumluluklar yüklendiğini de hissediyor” dedi.

“Babam Nejat Eczacıbaşı’nın başlattığı gelenek doğrultusunda ailemiz ve yönetiminde bulunduğumuz kuruluşlar, ülkemizin kültür ve sanat yaşamına, ellerinden gelen desteği sağlamayı görev kabul ediyor. Sadece maddi destek sağlamakla kalmayıp, bu alandaki kuruluşların ve işbirliklerinin oluşturulması, kamu kesimi ile işbirliği içinde ülkenin kültür politikalarının geliştirilmesi için de katkıda bulunmaya çalışıyoruz” diyen Bülent Eczacıbaşı, bu çerçevedeki en çok önem verdikleri çalışmalar arasında, çağdaş sanat alanındaki uluslararası işbirliklerinin geliştirilmesinin de bulunduğunu ve Fransa’nın bu ilişkiler içinde her zaman özel bir yeri olduğu vurguladı.

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın, geçtiğimiz yıllarda Türkiye’de “Fransız Baharı” ve Fransa’da “Türkiye Mevsimi” etkinliklerini düzenleyerek, bu açıdan örnek çalışmalarda bulunduğuna dikkat çeken Eczacıbaşı, “Türkiye ve Fransa arasındaki bu işbirliklerinin sevindirici sonuçlarını önümüzdeki yıllarda da görmeye devam edeceğimizi umuyorum. En azından, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı ile İstanbul Modern’in bu yöndeki girişimlerinin sürmesi için eşim Oya ve ben her zaman elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.