Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’nin tekstilde zirvede kalması için tasarıma ve tasarımcı yetiştirmeye büyük önem vermesi gerektiğini söyledi.

BTSO 45. Meslek Komitesi’nin sektör analiz toplantısı Altıparmak hizmet binasında yapıldı. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa’nın giyim ve mekân tekstilinde güzel bir noktada yer aldığını, dünyadaki tekstil pastasının yüzde 40’ına giyim tekstilinin hâkim olduğunu ifade etti. Burkay, Türkiye’nin ev tekstilinde de dünyada önemli bir yere sahip olduğunu kaydederek, “Hindistan ve Çin’den sonra Türkiye geliyor. İtaya ve Portekiz’in de önündeyiz. Giyim tekstilinde de durum böyle. Üretimde Avrupa’nın birincisi, dünyada ilk 5’teyiz” dedi.

Türkiye’nin 2023 yılında ihracat kilogram fiyatını 1,68 dolardan 4 dolara çıkarmayı hedeflediğini dile getiren Başkan Burkay, Bursa’nın mevcut kilogram başı ihracat fiyatının ise 3,98 dolar olduğunu belirtti. Bursa’nın kilogram başı ihracat oranının Almanya ile aynı seviyede olduğuna işaret eden Başkan Burkay, “Bu bize, Bursa’nın sektör çeşitlenmesi bakımından ne kadar doğru bir tercih yaptığını gösteriyor. Biz, 9 yıl sonraki hedefi bugünden yakaladık. Ama bize şöyle bir sorumluluk yüklüyor. Bursa’nın 4 dolar ihracat yaptığı bu dönemde, Türkiye’nin ortalaması 1,68 dolar civarında. Türkiye’yi 4 dolar seviyesine çıkartmak istiyorsak, Bursa’nın kilogram ihracat fiyatını daha çok artırmalıyız” diye konuştu.

Otomotiv, tekstil ve makine sektörlerinde Türkiye’de gücünü ispatlayan Bursa’nın farklı sektörlerde de kendini göstermesini istediklerini söyleyen Burkay, sektör çeşitlendirilmesine bu yüzden büyük önem verdiklerinin altını çizdi. Bursa ekonomisinin raylı sistemler, uzay, havacılık ve savunma sanayisi alanında da pay alması gerektiğini dile getiren İbrahim Burkay, “Bu sanayiler 20 yıl içinde Türkiye ekonomisinde önemli bir yere sahip olacak. BTSO olarak, iş dünyasını bu alanlara daha çok adapte etmek için kümelenme çalışmaları gerçekleştirdik. Uzay, Havacılık ve Savunma Kümelenmesi üyeleri yerli helikopter projesinde yer almak için çaba sarf ediyor. Bunu yabancılarla değil, kendi insanıyla başarmayı istiyor. Bu hedeflere ulaşmada Bursa mutlaka büyük paya sahip olacaktır. Bursa’nın bu potansiyeli var” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE ZENGİNLER KULÜBÜNE GİRMEYİ HEDEFLİYOR”

Türkiye’nin kişi başı gayri safi milli hasılasının 11 bin dolar seviyesine yükseldiğini hatırlatan Başkan Burkay, “Ülkemiz artık, geri kalmış ülke statüsünden, gelişmekte olan ülke statüsüne geçti. Türkiye, artık zenginler kulübüne girmeyi hedefliyor. Ülkemizin bu hedefe ulaşabilmesi için 1. Bölge’nin gücünü ve desteğini artırması lazım. Bu bölgedeki potansiyeli iyi değerlendirmeliyiz” açıklamalarında bulundu.

BTSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Kuş, Genişletilmiş Sektörel Analiz Toplantıları’nın firmalar arasındaki sinerjiyi, birlik ve beraberliği artırdığını belirtti.

BTSO 45. Meslek Komitesi Başkanı Uğur Bocan, Meslek Komitesine üye 100’e yakın firmanın toplantıya katılmasının sektörün geleceği açısından önemli olduğunu kaydederek, sektör temsilcilerinin sık sık bu toplantılarla bir araya gelmesi gerektiğini dile getirdi.