Türkiye’de master plansızlığa en güzel örneğin Bursa olduğunu ifade eden Akfen Holding ve TAV Havalimanları Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, İstanbul’a çok yakın olan Gemlik dururken neden Yenişehir’e havalimanı yapıldığını anlayamadığını söyledi.

Uludağ Üniversitesi tarafından tertiplenen ’Bursa’da Sivil Toplum Kurumları Arası Diyalogun Geliştirilmesi’ konulu konferansa katılan Akfen Holding ve TAV Havalimanları Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, hayatın içinde küçük dokunuşlar olarak bulunan inovasyonu yakalamanın çok önemli olduğunu söyledi. Yetişmiş insan kaynakları oluşturduklarını belirten Akın, birçok yerde olduğu gibi üçüncü havalimanında da elemanların büyük çoğunluğunun TAV’dan alınacağını söyledi. Ortaya konulan vizyonu yürütebilecek yetişmiş insana ihtiyaç olduğunu belirten Hamdi Akın, aksi halde bunun bir hayalden öteye geçemeyeceğini söyledi.

Akın, “Havaalanı konusunda TAV dünyanın en büyük inşaat şirketidir. Bunu tek ve rakipleri ezici kılabilmek için bu inovasyonu TAV içinde yapmış olmamız önemlidir” diye kaydetti.

Bursa’nın hem çok şanslı, hem şanssız bir mevkide olduğunu ifade eden Akın, “Bursa, aslında, Türkiye’de master plansızlığın en güzel örneklerinden bir tanesidir. Marmara Denizi’nin bir master planı yok. Bu nasıl düşünülmüyor, nasıl yapılmıyor anlamak mümkün değil. Bu bölgenin, yani İstanbul ile Bursa’nın koordinasyonlu çalışması gerekiyor. İstanbul’suz Bursa düşünülebilir mi? Bursa ile İstanbul bu kadar yakınken, arada bir deniz varken, sadece deniz ulaşımı olması çok basit. Çok daha gelişmiş bir trafik olmalı. Helikopterler uçmalı, denizden gitmek çok daha kolay olmalı. Bursa ile İstanbul arasındaki bu koordinasyonsuzluğu anlamıyorum. Londra’da 6 tane havalimanı var. Her biri uluslararası uçuşa açık. Bunların Londra merkezine tren ya da kara yolu bağlantısı var. Bursa’nın Gemlik ilçesi havaalanı için çok ideal bir bölge. Burası dururken neden Yenişehir’e havalimanı yapılır anlamış değilim. Bu çok yanlış. Bu havzaya Atatürk Havalimanı ile koordineli çalışabilecek bir havalimanı yapmak çok doğru olurdu. Bursa ve Yalova o zaman farklı olurdu. Hala daha yapılamaz değil. Havalimanı çok büyük iş değil, yap derseniz yaparız. Ama bir master plana ihtiyaç var" diye konuştu.

Üçüncü havalimanında görevlilerin TAV çalışanlarından oluşacağını ifade eden Akın, “Biz Atatürk Havalimanı’na Londra’daki gibi üçüncü bir pist yapılsın diye çok uğraştık. Projeler, maketler hazırlattık. Türk Havayolları da böyle istiyordu. Atatürk Havalimanı’nın kapasitesi tabii ki bir gün dolacaktı. 3. havaalanı İstanbul’a elbette lazım. Ama şu anda gerek yok. Artık bunları konuşmaya gerek yok. Bir başka konu ise ben olsam yapılan havalimanını bu kadar büyük tutmazdım. Kapasite fazlasını yavaş yavaş büyütürdüm. Sonra pistler ilave ederdim. Arsayı büyük tutmakta mahsur yok. Yapılabilir ulaşabilir bir hedef olurdu. Bu kadar büyük ve 10 milyar Euro’luk ihaleye çıkınca, giren az oluyor. Rekabeti kısıtlıyorsunuz. İki üç firmada kalıyor. Çünkü dünyada bitmiş havalimanı yoktur. Dünyada siz bunu yapsanız bittiği zaman bitmemiş olacak yine bir tarafından bir eksik olacak. Atatürk Havalimanı 80 senesinde yapılmış ve hala inşaatları devam ediyor” dedi.