Bursa Uludağ Üniversitesi öğrencileri, güneş enerjili arabadan sonra uçan araba yapmayı hedefliyor. 2016 yılında hayata geçirilecek proje ile dünyanın ilk uçan arabası üretilmiş olacak.

Bursa’da Uludağ Üniversitesi Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri renkli görüntülere sahne oluyor. Öğrenciler tarafından hayata geçirilen güneş enerjili araba büyük ilgi gördü. Güneş enerjili arabanın mimarı Uludağ Üniversitesi Elektronik Mühendisliği 2. sınıf öğrencisi Muhammed Doruk Çapraz, Güneş enerjili aracın tasarımına 2013 yılında başladıklarını ve aynı yıl içerisinde projeyi tamamladıklarını söyledi.

Güneş enerjili aracın saatte 120 kilometre hız yapabildiğinin altını çizen Çapraz, “Aracımız 170 kilo ağırlığında ve 120 kilometre sürat yapıyor. Aracımız güneş enerjili bir araba ve güneş enerjisini elektrik enerjisine çeviriyor. Hava kapalı olduğunda paneller kendini şarj etmeye devam ediyor. Aracın şarj olmasına gün ışığı yeterli ancak açık bir havada olan şarj kadar kaliteli olmuyor. Gece de aracımızın 80 kilometre ile 240 kilometre yolu var. 2015 yılında Avusturya’da yapılacak olan güneş enerjisi ile çalışan arabalar yarışmasında başarı elde ediyoruz” dedi.

HİDROJEN ARAÇ DA GELİYOR

Tasarım aşamasında olan yeni bir araç daha yaptıklarını ifade eden Çapraz, 2015 senesinde de bir tane hidrojen aracı tasarlamayı planladıklarını, hidrojen ile çalışan aracın güneş enerjili araca göre daha küçük bir araba olduğunu ancak güneş enerjisine kıyasla daha yavaş gideceğini söyledi.

UÇAN ARAÇ HAYALİ GERÇEK OLUYOR

En büyük hayallinin uçan aracı hayata geçirmek olduğunu da kaydeden Muhammed Doruk Çapraz, “Uçan aracı yapmak kolay değil. Bizim elimizdeki motorlar uçan aracı yapmak için yetersiz. Güçlü motorların olması gerekiyor. Her karada hem de havada gidecek olan uçak arabayı önümüzdeki yıllarda yaparak Bursa’yı ve Türkiye’yi dünyaya tanıtmak istiyoruz” diye konuştu.