RUMELİSİAD’ın turizm komisyonu tarafından hazırlanan projeler kamuoyu ile paylaşıldı. Bursa’ya kentsel dijital dönüşüm çağrısı yapılırken, Barcelona modeli turizm projelerinin Bursa’yı turizmi şahlandıracağı vurgulandı.

Artıç Otel’de düzenlenen basın toplantısında konuşan RUMELİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Kılıkçıer, 20 Şubat’ta Bursa’da yapılacak 3. Balkan Ekonomi Zirvesi’ne olağan üstü bir durum olmadıkça Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılacağını söyledi.

Toplantının turizm projeleri sunumunu yapan RUMELİSİAD sözcüsü Buğra Artıç, “2013 yılında Bursa’ya 461 bin 378 yerli, 206 bin 584 yabancı olmak üzere toplam 667 bin 962 kişi geldi ve 1,76 ortalama gece ile konaklama yaptılar. Bursa’ya Arap ülkelerinden sonra en fazla Avrupa Birliği ülkelerinden turist geliyor. Bursa otellerinin doluluk oranı ise yüzde 39,35 olarak gerçekleşti. Uludağ’daki tesislere bu dönem 4 bin 516’sı yabancı, 40 bin 755’si yerli olmak üzere toplam 45 bin 271 kişi geldi. Otellerin doluluk oranı yüzde 51,19 olarak gerçekleşti” dedi.

Bursa’nın Türkiye’nin nüfus açısından dördüncü büyük şehri olmasına rağmen, turizm pastasından aldığı payın son derece düşük olduğuna işaret eden Artıç, “Türkiye’ye 2013 yılında gelen 35 milyon 700 bin turistten 667 bin 962’si Bursa’ya geldi. Gelen misafirlerin memnuniyeti ve sürdürülebilirliği için daha dinamik bir yönetim modelinin uygulanması gerekir. Turizmde bu kadar hızlı ilerleyen ve hedefleri olan Bursa’nın, çok daha hızlı karar alınan yeni bir turizm yönetim modeline ihtiyacı var” diye konuştu.

BARCELONA MODELİ BURSA’YA ENTEGRE EDİLMELİ

Barcelona’daki turizm projelerinin Bursa’da da uygulanması gerektiğine dikkat çeken Artıç, şunları kaydetti:

“Söz konusu model, merkeziyetçilikten uzak, içerisinde Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Vakıflar İdaresi, STK’ları ve özel teşebbüsünde bulunduğu bir model olmalıdır. Kurulacak konsorsiyum ile Bursa’nın tanıtım ve turizm yapılanmasında tek elden yönetimi sağlanmalıdır. Bu model 8 Eylül 1993’de Barselona’da hayata geçirilen ve kısaca “Barselona modeli” olarak dünyada kabul gören bir uygulamadır. Anılan modelde belediye, Ticaret Odası ve Tanıtma Vakfı bir araya gelerek “Barselona Turizm Konsorsiyumu” oluşturulmuştur. Bu yapılanma sonrasında Barselona’da turizmin patronu konsorsiyum olmuştur. Bu yapı, kentimizin tanıtımı ve turizm yatırımları için kurumlar tarafından ayrı ayrı yapılan harcamaları tek elde toplayarak kaynakları daha verimli kullanacak ve satın alma gücünün de avantajı ile maliyetleri azaltacaktır. Biz RUMELİSİAD olarak Bursa’da böyle bir yapının oluşturulmasını teklif ediyoruz”.

KENTSEL DİJİTAL DÖNÜŞÜM UYGULANMALI

Kentsel dijital dönüşüm projelerinin de turizmin kalkınmasında etkili olacağına vurgu yapan Artıç, “Dijital, mobil ve sosyal teknolojiler ferdi iletişim anlamında güçlü kılıyor. Öte yandan hizmet üretenler ve içerik sağlayıcılar kusursuz bir deneyim sunduğunu varsaymasına rağmen, insanların çok azı hizmet sağlayan kurumlar ile aynı şekilde düşünüyor. Türkiye’de ilk olarak kentsel dijital dönüşüm hareketinin başlatılması gerektiğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

BURSA CİTY CARD PROJESİ ŞART

Bursa City Card projesinin de turizm konusunda ciddi yarar sağlayacağını dile getiren Artıç, “Kentsel erişimi sağlamak adına Bursa’ya özel bir kart sisteminin acilen uygulanması gerekir. Bu projemizi kısaca Bursa City Card projesi olarak niteliyoruz. Bilindiği gibi Avrupa’da birçok şehirde benzeri uygulamalar yapılmaktadır. Turizm sektörünün en önemli ayaklarından birinin ulaşım olduğu bilinmektedir. Yenilenen teleferik projesinin Bursa’nın yüz akı olduğuna ve özellikle şehir içi ulaşım ağına eklenmesinin çok önemli olduğuna inanıyoruz. Bursa’ya alternatif turizm adına kruvaziyer turizminin de gündeme alınması önceliklerimiz arasında olmalıdır. Mudanya bölgesinde teknik ölçümler sonucunda belirlenecek bölge ile bu alanda yeni bir liman yapılarak hizmet verilmeye başlanmasını önermekteyiz” dedi.