Denizli’nin Honaz ilçesinde yetiştirilen cennet elması, üreticilere 8 milyon TL’lik katkı sağlıyor.

Türkiye’de genelde Trabzon Hurması olarak bilinen cennet elması, Honaz İlçesinde bu yıl üreticinin yüzünü güldürdü. Türkiye’nin cennet elması ihtiyacının yarısını karşılayan Honaz’da cennet elması hasadına başlandı. İlçe genelinde 2 bin 400 dekarlık alanda yetiştirilen ve 2013 yılı verilerine göre ortalama 12 bin ton yıllık ürün elde edilen cennet elması, kiraz ve üzümden sonra bölgenin önemli tarımsal girdileri arasında yerini aldı. Honaz ve çevresinde geçen yıl 12 bin tona yakın cennet elması yetiştirildiğini belirten İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Ümran Çetin, bu yıl bu rakamın üzerine çıkacağını tahmin ettiklerini belirtti.

Honaz halinde meyve alım satımıyla uğraşan Muhittin Yeşilpınar, bu yıl rekoltenin beklenenin üzerinde olacağını umduklarını, ürünün iç piyasada kalitesine bağlı olarak toptan 80 kuruş ile 1 TL arasında alıcı bulduğunu, birkaç yıldır da ihraç ürünü olarak dış pazara sattıklarını ifade etti. Cennet elmasının en çok Ankara, Antalya ve İzmir’de tüketildiğini belirten Yeşilpınar, “Burada yetiştirilen meyveler Türkiye’nin çeşitli illerine ve yurt dışına gidiyor. İhracatın büyük bir kısmı Rusya’ya yapılmakta. Bunun yanında Romanya, Bulgaristan, Ukrayna ve Azerbaycan’a da ihracat yapılıyor” dedi.

Türkiye’de cennet elmasının üretiminin yarısının Honaz’da gerçekleştiğini belirten Honaz Belediye Başkanı Turgut Devecioğlu da, “Honaz’da narenciyeden başka her türlü ürün yetişmektedir. Yıl boyunca meyve üretimi kirazla başlayıp cennet elmasıyla sona eriyor. Bölgemizin verimli topraklarında 12-15 bin ton arası cennet elması üretiliyor ve ilçe ekonomisine 8-9 milyon TL katkı sağlıyor” diye konuştu.