DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan: “Gelecek günlerde Çad ile bir iş konseyi kurmak istiyoruz" dedi.

DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ev sahipliğinde, Çad Cumhuriyeti Başbakanı Kalzeube Deubet ve Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım’ın konuk olduğu ve yaklaşık 100’e yakın Türk ve Çad’lı iş adamının katıldığı, Türkiye-Çad İş Forumu, İstanbul’da gerçekleştirildi.

Çad Cumhuriyeti Başbakanı Kalzeube Deubet: "Çad’da gıda, maden endüstrileri, petrol dönüşüm ürünleri, ulaşım ve yenilenebilir enerji gibi birçok alanda yatırım fırsatları mevcut. Çad halen çok bakir bir ülke. Ülkeme daha da fazla dikkatinizi yönlendirmenizi istiyorum" dedi. İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirme kararı aldıklarını, bunu da kararlı bir şekilde yürüttüklerini kaydeden Deubet, Çad’ın rekabeti ihlal eden unsurlara karşı mücadele ettiğini söyleyerek, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye ile yapılacak her türlü ortaklık, iki tarafa da eşit derecede katkıda bulunacak şekilde gerçekleştirilecektir ve güven anlayışına dayalı olacaktır. Ülkemizdeki bütün yatırımcılara her türlü destek sunulmaktadır. Bugün gerçekleştirdiğimiz etkinlik umuyorum bu ortaklıkların oluşmasına altyapı oluşturur".

Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım: "Türkiye ile Çad arasındaki ticaret hacmi 2013 yılında 24,2 milyon doların üzerine yükseldi. 2014 yılının ilk 10 ayında da 31 milyon dolara yaklaşan bir ticaret hacmimiz oldu. Hedefimiz bu rakamı 2015 yılı içerisinde 50 milyon dolara çıkarmak, orta vadede ise 100 milyon doları yakalamak" dedi. Son dönemde Afrika’daki kurumsal varlığımız hızla artmakta ve Afrikalı dostlarımızla her alanda iş birliğimizi artırmaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Yıldırım, “2003 yılında 12 olan büyükelçilik sayımızı 39’a çıkardık. Yine 2003 yılında 11 olan Ticaret Müşavirliğimizi 26’ya çıkardık” dedi. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Afrika’nın birçok ülkesinde aktif olarak faaliyet göstermekte olduğunu söyleyen Yıldırım, Afrikalı ülkelerin kalkınma sürecinde önemli rol oynadığını, TİKA’nın en yakın zamanda Çad’a ofis açacağı bilgisini aktararak, “Bizleri birbirimize daha da yakınlaştıran doğrudan uçuşlar hız kazanmış ve önceden sadece Kuzey Afrika’ya sefer düzenleyen Türk Hava Yolları (THY), kıtada 39 noktaya uçmaya başlamıştır. Ne mutlu ki, Encemine de THY’nin uçtuğu destinasyonlar arasında" dedi.

İkili ilişkilerin gelişmesinin ardındaki önemli itici güçlerden birinin de hiç kuşkusuz özel sektörler arasında kurulacak temas olduğunu belirten Yıldırım, "Özel sektör temsilcilerimizin katılımıyla kurulacak ve iş adamlarımız arasında bir köprü işlevi görecek Türkiye-Çad İş Konseyi, ülkelerimiz arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesinde önemli bir mihenk taşı olacaktır. Bu noktada biz hükümetlere düşen iş adamlarımızın önünü açmak, onların iş yapmalarını kolaylaştırmak ve onları desteklemek olmalıdır" dedi.

DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan: "Gelecek günlerde Çad ile bir iş konseyi kurmak istiyoruz" dedi. DEİK bünyesinde 113’ü bölgesel olmak üzere 120 iş konseyi bulunduğunu ancak henüz Çad ile bir iş konseyi oluşturulmadığını söyleyen Vardan, Çad’ın Türkiye’nin yüz ölçümü büyüklüğünde, kullanılacak tarım alanı bulunduğunu belirtti. Vardan, modern bir tarım gerçekleştirmek için Türkiye’nin Çad’a yardım etmesini istediklerini vurgulayarak, iki ülkenin inşaat alanında da iş birliği yapabileceğini söyledi.

DEİK Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın da çalışmalar neticesinde Afrika ile karşılıklı ticaret hacminin 2000 yılında 4 milyar dolar iken, 2013’te 20 milyar dolar seviyelerine yükseldiğini söyledi. Taşkın, DEİK’in Türk Afrika ekonomik ilişkilerinin gelişmesi için bugüne kadar 54 Afrika ülkesinin 21’i ile ikili iş konseyi kurduğunu hatırlatarak, bugün atacakları adımla Çad ile bir iş konseyinin kurulmasını temenni ettiklerini belirtti.

Konuşmalardan sonra DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Çad Cumhuriyeti Başbakan Kalzeube Deubet ’e günün anısına bir hediye takdim etti.