Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Sedat Namal, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin, demir-çelik sektörüne yönelik en üst düzeyde teşvik verilmeye başlanacağını açıklamasına ilişkin, "Böyle bir öngörüyü önceden görüp sonucunu aldığımız için mutluyuz” dedi.

Teşvik konusunda bazı girişimde bulunduklarını, Başbakan ve ilgili bakanlarla daha önce görüştüklerini anlatan Namal, şöyle konuştu: “Bizim 7. Ticaret şuramızda bu konular Cumhurbaşkanımız o zamanki Başbakanımız ve bakanlarımızla 7-8 saate varan toplantı yapmıştık. Burada bizim görüşümüz alındı. Karabük’te 4 ana başlıkta kendilerinden taleplerimiz oldu ve şura kitapçığına girdi. Demir çelik sektörüne verilebilecek teşvikler konusunda Karabük biraz geride kaldığı için birkaç kez ricamız oldu. Ekonomi Bakanımız bununla ilgili çalışma yaparak geçtiğimiz günlerde bunun açıklamasını yaptı. Teşvik kapsamında yuvarlak demir noktasında ne derecede etkili olur bilmiyorum ama, katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi, arsa tahsisi, vergi muafiyeti gibi bir takım teşvikleri kapsayacak. Yeni mevcut fabikalarda düzenleme yapılacak. Yeni yatırım yapacaklara uygulama noktasında Karabük’e önemli derece faydası olacaktır diye düşünüyorum. KARDEMİR’in vagon, ray, lokomotif tekeri ürettiğini düşündüğümüzde KARDEMİR’e ve kentteki yatırımcılara da faydası olacaktır. Karabük TSO olarak böyle bir öngörüyü önceden görüp dinlendirerek sonucunu aldığımız için mutluyuz.”

LİMANI YAPARKEN, KARABÜK’ÜN GÖÇ KAYBINI DÜŞÜNMEMİZ LAZIM

Teşvik sonrası yer konusunun ortaya çıkacağını ve bu noktada öz eleştiriyi ve objektifliği hiçbir zaman kaybetmemek gerektiğini anlatan Namal, şunları söyledi: “Siyasilerimizin ve yatırımcılarımızın alanları farklı ama ortada duran ve her zaman içinde iki tarafı da dinleyebilen organize edebilen bir TSO olarak doğruları konuşup insanları doğrulara yönlendirmeliyiz. Karabük’te 500 dönümlük büyük fabrika geliyorum yatırım yapacağım derse kim yer verecek, kim yer bulacak, böyle bir yer yok. OSB hızlı bir şekilde dolmaya başladı. 3 firmaya daha yer tahsisi yaptık. Bununla ilgili Eskipazar İsmetpaşa bölgesinin hızlı bir şekilde çözülmesi için uğraşıyoruz. Filyos limanı ile ilgili çalışmaların başlangıcını yaparak, Başbakana sözlü olarak İsveç ziyaretinde sormuştum. Şükür oluştu ve alt yapı yatırım ihalesi sonuçlandı ve çalışmalar başlayacak. Filyos limanını yaparken, Karabük’ün göç kaybını düşünmemiz lazım. Filyos Limanı Zonguldak bölgesinde yer alıyor. Oradan yararlanabilecek nakliye kesimi ve KARDEMİR olabilir ama nüfus noktasında baktığımız Karabük için dezavantaj ve bunun avantaja dönüşmesi için Eskipazar bölgesinin ivedilikle bu şekilde çalışmasını istiyoruz.”