Kocaeli’de 13,5 milyon TL’lik yatırımla tamamlanan ve Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan arıtma projesi ile arıtma tesislerinden çıkan gri su olarak bilinen atıksular, sanayi kuruşlarının kullanımına veriliyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, ilde faaliyet gösteren sanayi tesislerinin bölgenin içme suyu kaynaklarını kullanımını azaltmak ve atık suları değerlendirmek amacıyla başlattığı ‘Geri Kazanım Suyu’ projesi ilk etabı tamamlandı. 13,5 milyon TL’ye mal olacak proje kapsamında Başiskele, Kandıra merkez ve Cebeci’de bulunan atıksu artıma tesislerinde gerekli çalışmaların tamamlanmasıyla elde edilen gri sular kentteki 5 sanayi kuruluşunun kullanımına verilmeye başlandı. İSU yetkilileri, halen üretimdeki su ihtiyacını şebeke suyundan temin eden sanayi kuruluşları gri su kullanımına geçmeleri halinde ise tonunu 8,9 TL’ye aldıkları suyu 6,67 TL’ye alabileceklerini ifade ettiler.

Türkiye’de bir il olan ve Büyükşehir’e bağlı Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürlüğü’nce sürdürülen, atıksu tesislerinde arıtılan çıkış sularının değerlendirilmesini amaçlayan ‘Geri Kazanım Suyu’ projesinde çıkış suları kum filtre, ultraviyole ışınları ve klor dezenfeksiyonu ile ikinci bir arıtmadan geçirilerek sanayide, park, bahçe ve yeşil alanların sulanmasında kullanılmaya başlandı. Arıtma tesislerinde özel olarak ikinci kez arıtılan ve gri su haline getirilen sular ücretli olarak sanayi kuruluşlarına sunan tesisteki çalışmalar hakkında bilgi vermek için, ulusal basın kuruluşlarına yönelik tanıtım turu düzenlendi.

Tesislerde yapılan bilgilendirmeye Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, İSU ve Büyükşehir birim müdürleri ile ulusal basından çok sayıda basın mensubu katıldı. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, tesiste ikinci kez arıtılan suları sanayi kuruluşlarının kullanımına sunarak büyük bir tasarruf elde ettiklerini dile getirdi.

Arıtma tesislerine önem verdiklerini dile getiren Karaosmanoğlu, “Kocaeli’de 20’nin üzerinde atıksu arıtma tesisi var. 1 milyon 700 bin nüfus var burada. Biz sanayiye önem veriyoruz ve üretimi önemsiyoruz. Üretimin önündeki bütün engelleri kaldıracak çalışmalar yapıyoruz. Fakat üretirken, bizim Kocaeli’deki parolamız; sanayiyi çevreye, çevreyi de sanayiye feda etmiyoruz. İkisini birlikte yürütmemiz lazım. En güzel örneğini biz burada yaşıyoruz. Toprağımızı, suyumuzu, havamızı kimsenin kirletmesine müsaade etmeyiz. Atıksu arıtma tesisleri de bu anlamda çok önemli” dedi.

Geri Kazanım Suyu projesinin Türkiye’de bir ilk olduğunu ifade eden Karaosmanoğlu, “Şimdi biz burada evsel veya sanayiden gelen tüm atıksuları, kirli suları arıtıp doğal ortama öyle veriyoruz. Şimdi bir safha daha ileri gittik, bu artıksu artıma tesislerinden çıkan, derelere ve denizlere verdiğimiz suyumuzu da değerlendiriyoruz. Arıtmadan çıkan ve ikinci kez arıtılarak gri su dediğimiz hale gelen suyu sanayide proses suyu olarak kullandırmaya başladık. Boru hatlarımızı bağladık ve bunu da ücretli olarak veriyoruz. Bu atıksuyu da değerlendirmiş oluyoruz. Türkiye’de il defa yapıyoruz bunu. Bundan ücret alacağız ve yaptığımız yatırımın 3 yılda bize geri dönüşümünü sağlıyor. Büyük bir başarıdır. Su kaynaklarımızı da çok daha verimli kullanacağız böylece. Kocaeli bir sanayi bölgesi. Bütün sanayi kuruluşlarımız için, arıtma tesislerimizden çıkan suyu bir ileri derecede daha arıtarak veriyoruz. Kocaelimiz için, Türkiye için, su kaynaklarımız için önemli bir kazanı olarak görüyorum ben bunu” diye konuştu.

Başkan Karaosmanoğlu ayrıca mevsim yağışlarıyla birlikte Yuvacık Barajı’nda su miktarının hayli arttığını ve gün itibari ile yaz mevsiminde büyük su çekilmelerinin yaşandığı Sapanca Gölü’ne barajdan geriye su verilmeye başladıklarını söyledi.

Açıklamaların ardından basın mensuplarıyla tesisi gezen Başkan Karaosmanoğlu ve İSU heyeti, tesisin çalışma prensipleri hakkında bilgiler verdiler.