Dünyanın en büyük somon üreticisi, Norveçli ’Marine Harvest’, Türkiye Pazarına girdi. Marine Harvest Yönetim Kurulu Başkanı Ole Eirik Leroy, “Hedefimiz önce Türkiye’de pazar lideri olmak, ardından da kişi başına yıllık 100 gram olan somon tüketimini 10 kilograma çıkarmak" dedi.

Dünyanın en büyük somon üreticisi, Norveçli ’Marine Harvest’, Türkiye Pazarına girdi. Daha önce de Türkiye’de ürünleri satılan Marine Harvest, bu kez pazara doğrudan kendi ofisi ile girdi. Türkiye’de faaliyet göstermeyi uzun süredir arzu ettiklerini ifade eden Marine Harvest Yönetim Kurulu Başkanı Leroy, “Dünya çapında çiflik somonu talebinin her geçen gün arttığını görüyoruz ve bizim işimiz bu talebi karşılamak. Türkiye’de somon pazarının göreceli olarak kısa bir tarihi var. Ancak 1990’larda Alarko, Karadeniz’de çiftçilik yapmayı denediğinde pazar iyi bir büyüme yakaladı. Biz de Türkiye somon pazarının hala iyi bir potansiyeli olduğuna ve gelecek yıllarda çok daha hızlı büyüyeceğine inanıyoruz" dedi.

"SAĞLIKLI, DAYANIKLI, ÇEVRECİ"

Dünyanın sürdürülebilir ve verimli bir ortamda üretilmiş güvenli, sağlıklı ve lezzetli gıdaya ihtiyacı olduğuna işaret eden Leroy, deniz ürünlerinde bu gıdayı sağlama potansiyeli olduğunu vurguladı. Üçte biri suyla kaplı olan dünyada genel nüfusun ihtiyacı olan gıdanın sadece yüzde 2’sinin denizlerden karşılandığına dikkat çeken Leroy, dünyanın hızla artan nüfusunu besleyebilmek için bu durumun değişmesi gerektiğini ifade edefrek şunları söyledi: “Marine Harvest olarak araştırma ve geliştirmeye yaptığımız yatırımlar ile su ürünleri alanını geliştiriyoruz. Somon dünya çapında en hızlı büyüyen protein kaynaklarından biri. Sağlıklı, ürün olarak dayanıklı ve lezzetli olmasıyla da küresel eğilimlere çok uygun bir besin.Tüketiciler açısından da yemesi-pişirmesi kolay bir ürün olmasının yanı sıra, farklı yeme alışkanlıkları ile de çok uyumlu. Öte yandan üretimi de doğa dostu. Örneğin bir kilo somon üretmek için gereken su miktarı, bir kilo biftek üretmek için gereken su miktarının onda biri. Somon sağlık için de yararlı. Önümüzdeki on yılda doktorlar sigara içenlere ayda ne kadar su ürünü tükettiklerini soracaklar. ABD’de yapılan bir araştırmaya göre her yıl 84 bin Amerikalı yeterince deniz ürünü tüketmediği için hayatını kaybediyor. Genel olarak deniz ürünleri, özel olarak da somon, bu açıdan da insan sağlığına benzersiz bir katkı sunuyor.”

"TÜRKİYE’DE SOMON TÜKETİMİ KIŞI BAŞI YILLIK 100 GRAM"

Marine Harvest Yönetim Kurulu Başkanı Ole Eirik Leroy, “Hedefimiz önce Türkiye’de pazar lideri olmak, ardından da kişi başına yıllık 100 gram olan somon tüketimini 10 kilograma çıkarmak. Türkiye’de sadece ithal ettiğimiz somonu satmayacağız, işleme, ürün geliştirme ve katma değerli ürün üretme çalışmaları da yapacağız” dedi.

IŞIK: "TÜRKİYE’DE İKLİM VE DENİZ KOŞULLARI ÜRETİME ENGEL"

Marine Harvest Türkiye Genel Müdürü Bülent Işık da Türkiye’nin yıllık taze somon balığı ithalatının yaklaşık 7 bin 500 ton olduğunu belirterek, 2015 yılı ithalat hedeflerinin 3 bin 600 ton, ciro hedefilerinin de 55 milyon TL olduğunu açıkladı.Türkiye’de somon üretiminin iklim ve deniz koşulları nedeniyle mümkün olmadığını, bu nedenle çiftlik kurmayacaklarını belirten Işık, “Şu anda pazarın yüzde 48,5’ine hakimiz. Bu oranın hızla yükseleceğini umuyorum” dedi.

DÜNYANIN EN BÜYÜK SOMON BALIĞI ÜRETİCİSİ

1965 yılında Norveç’in Bergen şehrinde faaliyete başlayan Marine Harvest dünyanın en büyük Atlantik somonu üreticisi. Somon üretimini Norveç, İrlanda, İskoçya, Şili, Kanada ve Faroe Adaları’ndaki deniz çiftliklerinde gerçekleştiren Marine Harvest’ın dünyanın 24 ülkesinde ofisi, 10 bin 600 çalışanı bulunuyor. Ürettiği somonlar dünyada 60’tan fazla ülkede tüketilen Marine Harvest’ın hisseleri Oslo Borsası (OSE) ve New York Borsası’nda (NYSE) işlem görüyor. 2013 yılında 343 bin 800 ton somon üretip 2,8 milyar dolar ciro elde eden Marine Harvest, 2014 yılında üreteceği 414 bin ton somondan 3,4 milyar dolar ciro bekliyor.