Doğalca Tarım Ürünleri A.Ş. tarafından Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan Manisa’nın Saruhanlı ilçesinin Gümülceli mahallesinde

49 yıllığına kiralanan 3 bin dekarlık özel ağaçlandırma sahasına dikilen 85 bin badem ağacı bu yaz ilk meyvelerini verecek.

Saruhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Yaralı, Ege bölgesinin en büyük badem bahçesi olma özelliğini taşıyan özel ağaçlandırma sahasını ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Araziyi dolaşan Yaralı, bölgede yürütülen çalışmalarla ilgili Doğalca Tarım Orman ve Hayvancılık İşletmeleri Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Haluk Bozatlı’dan bilgi aldı.

SEKİZ MİLYON LİRALIK DEV YATIRIM

Bozatlı, 8 milyon lirayı bulan dev bütçe ile hayata geçirdikleri araziden bu yaz ilk verimi alacaklarını belirterek şunları söyledi:

“Üç yıl önce dikimi yapılan badem ağaçlarımızın tamamı tuttu, boy vermeye başladı. Burası milli bir servet, bu orman sadece bizim değil, bölgenin bir zenginliğidir. Türkiye olarak yıllık 130 milyon dolarlık badem ithal eden bir ülkeyiz. Bademe çok ihtiyaç var. Bu anlamda yatırımımızın çok etkili olacağına inanıyorum. Yılda 700 ton badem üretmeyi hedefliyoruz. Bu doğrultuda iç ve dış piyasanın ihtiyacını karşılamayı amaçlıyoruz.”

Geçmişte Türkiye’nin üç kıtanın ortasında olmasından dolayı jeopolitik gücünden bahsedildiğini, şimdilerde ise ülkemizin agrostratejik değerlerinin ön plana çıktığını ifade eden Bozatlı, şöyle konuştu:

“Ülkemiz tarım ve ormancılık açısından mükemmel bir konuma sahiptir. 10 yıl içerisinde tarımsal hasılat 23 milyar dolardan 62 milyar dolara çıktı. Tarımsal ihracat 3 milyar dolardan 13 milyar dolara yükseldi. Türkiye, dünyanın yedinci büyük tarım ülkesidir. Bu ağaçlandırma projemizin ülkemizin orman ve tarımsal büyümesine katkıda bulunacağından dolayı çok mutluyuz.”

AĞAÇLANDIRMAYA AĞIRLIK VERİYORUZ

Başkan Yaralı da, dünya da kabul edilen kriterlere göre bir ülkenin orman yönünden kendisine yeterli sayılabilmesi için topraklarının en az yüzde 30’unun verimli ormanlardan oluşması gerektiğinin belirtildiğini ifade etti.

Türkiye’nin orman yönünden kendi kendine yetecek, başkalarına muhtaç olmayacak noktalara ulaşması için daha çok mesafe kat edilmesi gerektiğini dile getiren Yaralı, şöyle konuştu:

“Orman deyince hep klasik ağaçlar aklımıza geliyor. Devletimiz milli ağaçlandırma seferberliği yolunda, ayrıca özel ağaçlandırma politikalarıyla orman varlığımızı genişletmeyi ve çeşitlendirmeyi amaçlamıştır. Bugün ülkemizin her tarafında gerek resmi kurumlarımız gerek yerel yönetimlerimiz, gerek özel firmalarımızın orman çalışmalarına tanıklık ediyoruz. Bu da bizleri mutlu ediyor. Bizim millet olarak yıllık ortalama badem tüketimiz 1 kilonun altında. Badem konusunda tüketim bilincimizi artırmalıyız. Bugün kişi başına 0.96 gram olan yıllık tüketimimizi en az 5 kiloya çıkarmalıyız. Bilindiği gibi badem besin değeri yüksek faydalı bir üründür.”

Başkan Yaralı’nın buradaki ziyaretinde Başkan Yardımcısı Cevdet Aydın, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Aytekin Yaralı, Gümülceli mahallesi muhtarı Ali Kavuklu da hazır bulundu.