KARAMAN (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Dünyada cep telefonu kullanmada ilk üçlerde, dörtlerde yer alıyoruz ama maalesef toplam ticaretin içerisindeki elektronik ticaretin payı yüzde 1,5 seviyesinde. Gelişmekte olan ülkelerin üçte bir, dörtte bir seviyesindeyiz. Yani o tüketim kanalları dahil, dağıtım kanallarında da yeniden, bugünden öngörülerimizi farklılaştırmamız lazım" dedi.

Türkiye'nin dağıtım ve tüketim kanalları itibarıyla müthiş bir avantajın orta yerinde olduğunu belirterek, "10 bin yıllık insanlık tarihine baktığımız zaman bütün yolların kesiştiği, tarihin kesiştiği, milletlerin toplandığı, dinlerin buluştuğu, ticaretin toplandığı bir coğrafyadayız. Burada da çok büyük bir avantajımız var. Bunu çok iyi kullanmamız lazım" dedi.

Zeybekci, Karaman Valiliği, Karaman Belediyesi ve Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından bir otelin konferans salonunda düzenlenen Karaman Serbest Bölge Çalıştayı ve Ekonomik Vizyon Toplantısı'nda, Türkiye'nin Avrupa’nın 7'inci büyük ekonomisi olduğunu söyledi.

Aynı şekilde Türkiye'nin turizm alanında dünyada 6'ncı, Avrupa'da 4'üncü, tarımda da Avrupa'da birinci olduğunu ifade eden Zeybekci, "Demek ki yapabileceğimiz şeyler bunlar bizim. İnanılmaz başarıyı fasoncu bir ülke olarak yaptık" diye konuştu.

Türkiye'nin sürdürülebilir bir şekilde ham madde ve enerji kaynaklarını kontrol etmek zorunda olduğunu vurgulayan Zeybekci, şunları kaydetti:

"Türkiye, dağıtım ve tüketim kanalları itibarıyla müthiş bir avantajın orta yerinde. 10 bin yıllık insanlık tarihine baktığımız zaman bütün yolların kesiştiği, tarihin kesiştiği, milletlerin toplandığı, dinlerin buluştuğu, ticaretin toplandığı bir coğrafyadayız. Burada da çok büyük bir avantajımız var. Bunu çok iyi kullanmamız lazım. Dünyanın orta yerindeyiz, bütün yollar burada buluşuyor. Yolların kavşak noktasındayız. Dünya ticaretindeki e-ticaretin payı yüzde 10'lar civarında. 2015'te Çin'in toplam ticareti içinde e-ticaretin payı yüzde 19, gelişmiş ülkelerde yüzde 16, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 6-7 seviyesinde. Maalesef her birimizin cebinde üçer beşer tane telefon var. Dünyada cep telefonu kullanmada ilk üçlerde, dörtlerde yer alıyoruz ama maalesef toplam ticaretin içerisindeki elektronik ticaretin payı yüzde 1,5 seviyesinde. Gelişmekte olan ülkelerin üçte bir, dörtte bir seviyesindeyiz. Yani o tüketim kanalları dahil, dağıtım kanallarında da yeniden, bugünden öngörülerimizi farklılaştırmamız lazım."

Türkiye'nin 2002'den bugüne kadar ortalama ihracatını her yıl artırdığını dile getiren Zeybekci, "Bütün dünyada ticaret aşağıya doğru giderken, Türkiye'nin etrafındaki ateş çemberini unutmayın, Türkiye 2015 yılının ilk yarısında yüzde 3,8'lik büyüme ile dünyada en hızlı büyüyen 7. ülke oldu.  Serbest bölgelerdeki net ihracatımız, bavul ticareti ve hizmet ihracatımızı da eklediğimiz zaman bire bir denge noktasına gelen Türkiye'yi konuşuyor olacağız" ifadelerini kullandı.

- "Serbest Bölgeler Kanunu'nu Meclis'e sevk ettik"

Zeybekci, serbest bölgelerde Türkiye olarak geri kaldıklarına dikkati çekerek, "Hükümet olarak çağdaş dünyadaki modern serbest bölgelerdeki bütün avantajların tamamını hatta daha fazlasını sağlayan Serbest Bölgeler Kanunu'nu Meclis'e sevk ettik. Meclis'te ilk görüşülecek olan kanundan bir tanesi bu. Açıklandığından itibaren serbest bölgelerimiz dünya ile yarışan serbest bölgeler haline gelecek" dedi.