Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dolardaki artışa ilişkin değerlendirmede bulunarak, "Telaş edilecek, Türkiye’nin buna farklı bir yaklaşımla, güçlü müdahalelerle tedbir almasının gerekliliği olduğuna inanmıyorum. Piyasasının kendiliğinden halledeceğine inanıyorum bunu" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İhracata Dönük Üretim Stratejisi Değerlendirme Kurulu Toplantısı’nda yaptığı açıklamada, bu sene Türkiye’nin hem büyürken hem ihracatını artırırken, cari açığını da azaltarak çok büyük başarıya imza attığını belirterek, Türkiye’nin yüzde 37 oranında 2013 yılına kıyasla cari açığını daralttığını söyledi. Zeybekci, önümüzdeki dönemde yerli üretimin başka ülkelerin haksız rekabeti sağlayacak destekleriyle Türkiye’nin iç üretimini rahatsız eden ürünlerle ilgili tedbirlerle son derece aktif bir rol oynanacağını bildirdi.

Zeybekci, açıklaması sonrası gazetecelerin sorularını cevapladı. Rusya ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin sorulması üzerine Zeybekci, "Avrupa Birliği yüzde 1’in altında ortalamada büyürken ithalatını yüzde 4’ler seviyesinde artırırken Türkiye olarak biz AB’ye yaptığımız ihracatı yüzde 10-14 seviyesinde artırmayı başardık. Bunun altında yatan gerekçe çok daha farklı. AB, ekonomide dünyada eskisi gibi satın alma alışkanlıkları yok. İstikrarsızlığın veya dünyanın bu tedirginliği tüketim kanallarını stok yapmaktan kaçındırıyor. Çok daha hızlı tedarik yapabileceği bir yaklaşımı tercih ediyorlar. AB ile bizim ihracatımızın artmasında, Çin’e sipariş verse 3 ayda gelecek, Türkiye’de stok risklerine girmeden almayı tercih eder hale geliyor. Rusya ile ilgili, Rusya’nın petrol fiyatlarındaki bu daralma, Rusya’nın gelirlerinde bir daralmayı getirecektir. İthalatında farklı sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Biz düzgün tedbirler alarak, Rusya’nın kaybettiği avantajlarını olumlu şekilde cevaplar hale getirirsek ihracatımızı artırmayı yakalayabiliriz diye düşünüyorum" cevabını verdi.

DÖVİZ KURU

Doların rekor kırmasına ilişkin değerlendirmede bulunan Zeybekci, "28-29 Ocak 2014 tarihinde doların 2.39’lar seviyesine geldiğini de hatırlayalım. Ondan sonraki dönemlerde Türkiye’nin kamu finansmanı anlamında, kamunun dış borçları anlamında hiçbir tehlikesinin olmadığı, böyle bir tehdidin olmadığı dolayısıyla hazine olarak da Türkiye olarak da ekonomi olarak da rahat olmamız gerektiğinin altını çizdim. O zamanki cümlem de şöyleydi, dokunmamak lazım, bırakmak lazım. Piyasanın kendi kuralları içinde kendi doğası içinde bu hareketlenmeleri hazmedeceğini ve bir seviye oluşturacağına inanıyorum ve hala aynı şeyi söylüyorum. Spekülatif amaçlı anlık hareketlenmeleri Türkiye olarak bizim iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Bunlarla ilgili herhangi bir telaşa girmeden kendi içinde çözüleceğine inanıyorum. Yıllardan beri süren bir şeydir, yılın Aralık ayında 24-25’lerine kadar böyle bir hareketlenme biz de genelde olur. Bu derece büyük bir dalgalanma yaratır mı, yaratmaz mı o ayrı bir şeydir. Bu Ocak’ın 5’i, 10’una kadar da dünyanın hemen hemen her yerinde olan para giriş-çıkışlarının, yeni yıl sonu hesaplarının yeniden kapatıldığı-açıldığı döneme geldiği için böyle bir hareketlenme genel itibarıyla vardır. Telaş edilecek, Türkiye’nin buna farklı bir yaklaşımla, güçlü müdahalelerle tedbir almasının gerekliliği olduğuna inanmıyorum. Piyasasının kendiliğinden halledeceğine inanıyorum bunu" açıklamasında bulundu.

PETROL FİYATLARI

Petrol fiyatlarının sorulması üzerine Zeybekci, "Bu düşüşün 2014 yılı sonu itibarıyla Türkiye’ye etkisi sıfır olacak. Daha henüz çünkü o noktaya gelmedi. Aralık ayı sonu itibarıyla bu konuda daha uzman kuruluşlarımız bu konularda daha net rakamlar söyleyeceklerdir ama petrol fiyatlarındaki düşüş gerek cari açığa gerekse olumlu etkilerin...Petrol fiyatlarındaki yüzde 45’in üzerindeki bir düşüş doğrudan benzin fiyatlarına yansıyarak Türkiye’de gerek akaryakıt fiyatlarında indirimler şeklinde de ekonomimize maliyet anlamında yansımaya başladı. Cari açığımıza etkisinin Aralık ayı sonu itibarıyla başlayacağını ve önümüzdeki seneden itibaren, şu anda cari açığımızın daralmasının petrol fiyatlarında düşme yok. Onun için sıfır dedim. Önümüzdeki yıl itibarıyla olumlu yansımaları olacaktır" diye konuştu.

Petrol fiyatlarının 2015 yılında enflasyona da çok olumlu etkisinin olacağına dikkati çeken Zeybekci, "Sadece bunun 75 dolarlık bir ortalamayla önümüzdeki sene kapatmamız 12 milyar dolarlık bir kapatmanın pozitif katkısının maliyet enflasyonunu da aşağı çekerek enflasyonda 1,5 puan civarında bir etkisi olacak önümüzdeki sene, 2015 yılı itibarıyla" dedi.