Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe göre ’Teknik Müşavirlik Hizmetlerine Sağlanacak Devlet Yardımları Hakkında 2014/10 Sayılı Karar’a ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe göre ’Teknik Müşavirlik Hizmetlerine Sağlanacak Devlet Yardımları Hakkında 2014/10 Sayılı Karar’a ilişkin zazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yir verildi: "Teknik müşavirlik sektörünün etkin bir şekilde desteklenerek yurt dışında rekabet gücünün arttırılması amacını taşıyan “Teknik Müşavirlik Hizmetlerine Sağlanacak Devlet Yardımları Hakkında Karar” revize edildi. Ülkemizin yetişmiş insan gücü, teknik birikimi, iş deneyimi ve disiplini, coğrafi konumu, siyasi ve kültürel yakınlık gibi avantajları ile yurt dışında çok daha büyük başarıların altına imza atma potansiyeli olan teknik müşavirlik sektörümüzün yurt dışına açılması kapsamında, firmaların yurt dışındaki faaliyetlerine yönelik destek programı 2004 yılında başlatılmıştı. Haziran 2012’de 2012/5 sayılı Karar kapsamında değişiklikler yapılarak başvuru süreci firmalar için kolaylaştırılmış ve destek kalemleri genişletilmişti.

2012/5 sayılı Karar’ın yayımı sonrasında; Bakanlığımızca teknik müşavirlik firmalarına ve teknik müşavirlik hizmetlerinin geliştirilmesi amacıyla faaliyette bulunan sektör kuruluşlarına toplam 5,6 milyon TL’nin üzerinde destek sağlandı. Ayrıca, destek programı kapsamında, baraj, elektrik santrali, otoyol, demiryolu, liman, raylı sistem gibi büyük çaplı 86 projede teknik müşavirlik firmalarına 24 milyon dolar destek garantisi verildi. Destek garantisi verilen projeler arasında açıklanan 11 proje Türk teknik müşavirlik firmaları tarafından kazanıldı. Kazanılan projeler için Karar’da öngörülen destekler firmalara ödenmeye devam ediliyor.

Destek programımızın hedefi 2023 yılına kadar sektörün dünya çapında tanınan teknik müşavirlik firmaları çıkarmasıdır. Yapılan bu düzenlemeler bu hedefe ulaşılmasında büyük destek olacaktır.

Firmalarımızın yurtdışı ülkelerde kazandığı projelerin, müteahhitlik projelerine dönüşmesi sonrasında ülkemiz müteahhitlik firmalarınca üstlenilmesine katkıda bulunmakta, ayrıca inşaat malzemeleri ihracatına da doğrudan ivme kazandırmaktadır. Bu hedefler doğrultusunda, yayımlanan 2014/10 sayılı Karar ile belirli kalemlerde destek oranları artırıldı ve yeni destek kalemleri ilave edildi.

Yeni Kararla yapılan değişiklik ile; Firmaların yurtdışında üstlendiği her bir proje için sağlanan azami destek 300,000 ABD dolarından 1 milyon ABD dolarına yükseltildi, Yurtdışı Ofis desteğinde azami 5 olarak belirlenmiş olan desteklenen ofis sayısı 7’ye, destek süresi 3 yıldan azami 6 yıla çıkarıldı. Reklam, pazarlama ve tanıtım desteğinde 75 bin dolar olan azami destek miktarı 100 bin dolara yükseltildi, destek süresi 3 yıldan azami 6 yıla çıkarıldı, ayrıca, tanıtım ve halkla ilişkiler hizmetleri de destek kapsamına alındı.

Ayrıca yapılan değişiklikle Karara yeni destekler ilave edildi. Buna göre; Yurtdışında proje üstlenen teknik müşavirlik firmalarının yazılım harcamaları için yılda azami 50 bin dolara kadar, Firmaların yurtdışı projeleri için gerçekleştirdiği mesleki sorumluluk sigortası harcamaları için yılda azami 50 bin dolara kadar, Uluslararası mesleki yarışmalara katılım harcamaları için organizasyon başına azami 10 bin dolara kadar destek verilmesi imkanı getirildi.

2014/10 sayılı Karar kapsamında sağlanacak teşvikler firmalarımızın yurtdışına açılımına ve yeni projeler üstlenmesine büyük katkı sağlayacağına inanıyor, düzenlenemin sektörümüz için hayırlı olmasını diliyorum".