Ekonomi Kulübü İcra Kurulu Üyesi Musa Demirci, hükümetin Vakıfbank ve Halkbank aracılığı ile katılım bankacılığına giriş yapmasının iş dünyasını heyecanlandırdığını söyledi.

Ankara’da başlayan ve Türkiye genelinde yaygınlığını artırmaya çalışan Ekonomi Kulübü, Türkiye’nin ekonomisi üzerine güncel değerlendirmelerde bulunmaya devam ediyor. Ekonomi Kulübü olarak aralarında ünlü işadamlarının da yer aldığı yaklaşık 400 üyelerinin bulunduğunu anlatan Ekonomi İcra Kurulu Üyesi ve Hortum Market Yönetim Kurulu Başkanı Musa Demirci, gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Vakıf Katılım ve Halk Katılım adında iki yeni kamu bankasıyla devletin de katılım bankacılığına adım atacağını söyleyen Demirci, katılım bankacılığındaki boşluğun hükümetin aldığı yeni karar ile doldurulacağına inandığını belirtti. Demirci, “Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın Vakıf ve Halk Bankaları’nın katılım bankacılığına gireceğinin sinyalini vermesi bize göre çok olumlu bir karar oldu. Buna göre her iki banka da katılım bankacılığı için sıfırdan yeni lisans alarak ülkemizde iki yeni faizsiz banka daha kurulmuş olacak. Böylelikle 49 bankanın ve 4 katılım bankasının faaliyet gösterdiği sektöre 2 yeni banka daha eklenecek. Bize göre rekabet pastayı daha da büyüteceği gibi, faizsiz bankacılığa deneyimli bankaların girmesi de sağlanmış olacak. Türkiye’de iyi bilinen markaların hazır bir müşteri potansiyeli ile katılım bankacılığına girmesi pazarı büyütür. Kriz süreçlerinde kamu katılım bankası olmasının avantajlarını da yaşarlar. Faizsiz bankacılık alanında devletin faaliyet göstermesi sektörün geneline yarar, var olan bir potansiyeli harekete geçirir’’ diye konuştu.

Siyasi istikrarın ve ülke genelinde yapıcı ilişkilerin ticarete, yatırıma ve finansal sektör yatırımlarına olumlu yansıdığını ifade eden Demirci, devlet bankalarının katılım bankacılığına girmesinin bu olumlu havayı daha da çok kuvvetlendireceğini kaydetti.

Ekonomi Kulübü olarak işadamlarını yeni oluşumlar hakkında bilgilendirmek için çeşitli toplantılar düzenlediklerini aktaran Demirci, “Düzenlediğimiz yemekli toplantılara Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekci, Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik başta olmak üzere milletvekilleri, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, WTC World Trade Council Turkey Başkanı Ümit Kaya, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İlyas Aydoğan gibi çok sayıda bürokrat ve konusunda uzman yöneticileri konuk ediyoruz. Ekonomi Kulübü Başkanımız Sayın Ercan Poyraz’ın liderliğinde bundan sonrada çalışmalarımıza tam gaz devam edeceğiz’’ dedi.