KIRIKKALE (AA) - FATİH GÖKMEN - Kırıkkale’nin Yahşihan ilçesine bağlı Kılıçlar köyünde yapımı sürdürülen kombine doğalgaz çevrim santrali, Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 3'ünü karşılayacak.

Samsung C&T firması tarafından yapımı üstlenilen santralin yüzde 55’i tamamlandı. Proje bedeli yaklaşık 600 milyon dolar olan santral, yılda 8 milyar kilovatsaat elektrik üretecek.

Proje yöneticisi Mehmet Oğuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğalgaz çevrim santralinin saatte 927 megavat elektrik üretebilecek şekilde planlandığını söyledi.

Santralin kurulması için yer seçiminde birçok unsurun dikkate alındığını ifade eden Oğuz, şöyle konuştu:

"Yıllık kapasitesi 8 milyar kilovatsaat olan santralde, Türkiye’nin yaklaşık yüzde 3 elektrik ihtiyacını sağlayacak bir tesis yapılıyor. Kızılırmak nehrine ve Ankara-Samsun doğalgaz boru hattına yakın olması, Kırıkkale’nin yatırıma çok uygun bir yer olması dolayısıyla böyle bir yatırım yeri seçildi. Kızılırmak nehrine yakın olması soğutma suyunun kullanılması vesilesiyle doğalgaz santralinin daha verimli çalışmasını sağlıyor. Kullanılan su, direkt olarak nehirden alınmıyor ve yer altı suyu kullanılıyor. Dolayısıyla böyle bir yerin Kızılırmak nehrine yakın olması da bir avantaj ayrıca Kırıkkale ve Yahşihan’daki mülki ve idari birim yöneticileri projeye ve yatırıma destek veriyor."

Proje kapsamında 2014 yılı aralık ayında yapımına başlanan santralin yüzde 55'inin tamamlandığını anlatan Oğuz, ilk gaz türbini ve jeneratörlerin yerleştirildiğini, elektrik iletim ve gaz boru hattı ile atık su kazanlarının kurulumunun devam ettiğini kaydetti.

Oğuz, "Yapılan her yeni yatırımın Türkiye’nin ekonomisine ve elektrik fiyatlarının düşmesine katkısının olduğunu düşünüyorum. Böyle bir projenin de ülkemizde hem elektrik fiyatları anlamında hem de rekabet açısından faydalı olacağını düşünüyorum. 2017 yılı haziran ayında projemizi tamamlamış olacağız" dedi.