Bursa’da, bir grup engelli, girdikleri firmalarda kendilerine ağır işler verildiğini iddia ederek, İş-Kur önünde eylem yaptı.

Atatürk Caddesi üzerindeki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü önünde toplanan bir gurup engelli, kendilerine uygun iş verilmesi için toplandı. Aylardır iş aradıklarını, fakat bütün kapıların yüzlerine kapandığını söyleyen engelli Suat Kamacı, sadece Bursa’da 4 bin 800 özürlünün iş aradığını söyledi.

Yetkililerin seslerini duymasını isteyen Kamacı, “Bize iş imkanı sunsunlar. Bizi iş adamlarıyla buluşturuyorlar, ama kimse bize yardımcı olmuyor. Bizi normal insanlar gibi çalıştırıyorlar. Biz bunu yetkilere bildirdik. Hep, ‘Ceza keseceğiz’ diyorlar. Bizi kimse işe almıyor. Yetkililer gerçek anlamda bize sahip çıkmalı. Belediye başkanımızın, valimizin, başbakanımızın, bize gereken alakayı göstermesi gerekiyor. Engelli arkadaşlarımız mağdur. İş Kurumu’nda çalışan memurlar, işverenle bizi karşı karşıya getirdiklerinde bizim haklarımızı anlatmıyor. İşveren bize ağır işler veriyor, üç vardiya çalıştırıyor. Buraya gelen 60-70 kişi var. İş Kurumu’nun bize verdiği rakama göre Bursa’da 4 bin 800 kişi özürlü kadrosundan iş bekliyor. Biz 4 aydır buraya geliyoruz. İş bulamıyoruz, bulduğumuzda ise ağır işleri yapamıyoruz. O zaman da işten çıkarılıyoruz. İşverenin bize şartlarımıza uygun iş vermesini istiyoruz. Biz bunu istiyoruz. Buraların denetlenmesi gerekiyor. Bugün buraya toplandıysak mağdur olduğumuz içindir. Biz engelli olabiliriz, ama her insan potansiyel engellidir. Bugün bizim başımıza gelen başkalarının da başına gelebilir” dedi.

Gözünden ameliyat olduğu için yüzde 50 özürlü raporu aldığını anlatan İhsan Yılmaz, İş-Kur’un yönlendirmesiyle gittikleri yerlerde kendilerine hep zor işler verildiğini ileri sürerek, “Buradaki konuşmayla oradaki konuşma birbirini tutmuyor. İşveren beni hafif işlere verdiğini söylüyor. Ama bu gerçekte öyle olmuyor. Son olarak bir fabrikaya girdim, hafif bir bölümde görevlendirildiğim söylendi. Usta gelip bize en zor işleri veriyor. Bize resmen hamallık yaptırıyorlar. Üç yüz yataklı otele gidiyoruz, çamaşırhane bölümünde çalışıyoruz. Bütün işi iki engellinin üzerine bırakıyorlar” diye konuştu.

Evine 8 aydır ekmek götüremediğini ifade eden 45 yaşındaki Suat Şenyüz ise şöyle konuştu:

“Göğüs kaburgam yok. Buraya geliyorum, 8 aydır iş arıyorum. İnsan kaynaklarına gidiyoruz, ama kurumdaki konuşmayla oradaki konuşma birbirini tutmuyor. İşe aldıkları zaman ağır iş veriyorlar. 50 kilo yükü verip, benden bunu 5. kata çıkarmamı istiyorlar. ‘Ben bunu yapamam’ deyince bana kapıyı gösterip, ‘Çıkabilirsin’ diyorlar. Biz haklarımızı istiyoruz. Özürlülere göre işe yerleştirilmemizi bekliyoruz. 8 aydır buraya gidip geliyorum, çocuğuma ekmek götüremiyorum”.