ESKİŞEHİR (AA) - Eskişehir Ticaret Odası (ETO) ile Afrika kıtasındaki 22 ülkeyi temsilen Nijerya'nın Ankara Büyükelçiliği arasında "Eskişehir-Afrika Kıtalararası İşbirliği Protokolü" imzalandı.

ETO Başkanı Metin Güler, odanın Yunus Emre Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıda, bu buluşmanın ETO'nun küresel vizyonu ve uluslararası itibarının bir göstergesi olduğunu söyledi.

Afrika'nın sahip olduğu potansiyel ve değerlerle 21'inci yüzyılın en önemli kıtası haline geldiğini belirten Güler, 1 milyonu aşkın nüfusu ve hızla büyüyen ekonomisiyle dünyanın ilgisini çektiğini anlattı.

Odanın, Afrika'yı küresel vizyonunun yeni hedefi ve üyelerinin iş birliği kapısı olarak gördüğünü vurgulayan Güler, "2014 sonu itibarıyla Afrika ülkelerine Eskişehir'den 38 milyon 323 bin dolarlık ihracat gerçekleştirilmiştir ancak görüldüğü gibi Eskişehir'in Afrika olan ticari ilişkileri henüz istediğimiz seviyede değildir" dedi.

Güler, Afrika ülkeleriyle ticari ilişkileri güçlendirmeyi ve Eskişehir ekonomisinin kazanacağı bir iş birliğine dönüştürmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Eskişehir'in, ticaret ve sanayisinin nitelikleri, teknolojik imkanlarıyla bu iş birliğine hazır olduğunu ifade eden Güler, "Eskişehirli tüccar ve sanayicilerimiz, Afrika ile kalıcı iş birlikleri sağlamak için her zamankinden daha istekli ve kararlıdır. 'Eskişehir-Afrika Kıtalararası İşbirliği Protokolü kapsamında yapılacak temaslarımızı, iş birliği tarihimizin başlangıcı olarak not olarak düşülmesini ümit ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.

- "Kazan kazan modeli"

 

Nijerya'nın Ankara Büyükelçisi Ahmet Abdulhamid ise Eskişehir'in, altyapısı ve güzellikleriyle Türkiye'nin en önemli illerinden biri olduğunu kaydetti. 

Eskişehir'de bu toplantı için bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Abdulhamid, şöyle konuştu:

"Afrikalı ülkelerin Türkiye'de bulunan yerleşik diplomatlarıyla gerçekleştirdiğimiz bu toplantı, bizi Türkiye'nin özelikle iş dünyasına ve ortamına daha çok yakınlaştırıyor. Dolayısıyla bugün Eskişehir'de gerçekleştirdiğimiz toplantıyı da önemli buluyorum. Bundan sonra Türkiye ve Afrika, çok daha yakın bir ekonomik ilişkiye sahip olacak, ekonomik platformlar geliştirecek. Türkiye'nin Afrika kıtasına gösterdiği ilgi giderek artıyor. Türkiye ile Afrika arasındaki iş birliği bir 'kazan kazan modeli' üzerine dayanmalıdır. Afrika'da büyümek için gerekli her türlü potansiyele sahibiz."

Daha sonra Güler ve Afrika kıtasındaki 22 ülkeyi temsilen Abdulhamid tarafından protokol imzalandı.

Toplantıya, Nijerya, Fas, Senegal, Moritanya, Güney Afrika, Gambiya, Kenya, Gana, Fildişi Sahili, Gine, Benin, Sudan, Uganda, Ruanda, Tunus, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Nijer, Kongo Cumhuriyeti, Zambiya, Etiyopya, Güney Sudan, Burkina Faso'da büyükelçilik düzeyinde yetkililer katıldı.