Eskişehir Ticaret Odası (ETO) ve Eskişehir Sanayi Odası’nın (ESO) ortaklaşa düzenlediği toplantı ve iş görüşmelerinde, Kosova ile Eskişehir’in tüccar ve sanayicileri ticaret ve yatırım imkanlarını değerlendirdi.

Toplantının yanı sıra gıda, inşaat, mermer, lojistik, ısıtma-soğutma, enerji sektöründe faaliyet gösteren Kosovalı ve Eskişehirli firmaların birebir iş görüşmeleri gerçekleşti. Toplantı ve iş görüşmelerine Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş M. Özaydemir, Kosova Türkiye Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Ahmet Mithat Milli, Kosova Amerikan Ticaret Odası İcra Müdürü Arian Zeka, Kosova Ekonomi Odası Başkan Yardımcısı (OEK) Muhamet Ymeri de katıldı.

Toplantıda konuşan Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Türkiye ve Kosova’nın, sahip olduğu ortak mirasın enerjisini paylaşan iki yakın akraba olduğunu belirterek, Türkiye’nin Kosova’da inşaat, gıda, tekstil gibi üretim işletmelerinin kurulması, otoyol, havalimanı ve altyapı tesisleri üretimi gibi faaliyetleri başarıyla sürdürmekte olduğunu söyledi. Artık Eskişehir ile Kosova’nın dostluğun ve kardeşliğin bir adım ötesine geçerek birlikte daha fazla iş yapması gerektiğini ifade eden ETO Başkanı Metin Güler, bu kapsamda daha önce Kosova Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Cüneyt Ustaibo’yu konuk ettiklerini, Prizren’de düzenlenen İş Forumuna katıldıklarını kaydederek, Eskişehir’de gerçekleştirilen iş görüşmelerinin de karşılıklı ticaret olumlu yansıyacağını düşündüklerini dile getirdi.

Türkiye ve Kosova arasında siyasi ve ticari çıkarlarının da dışında, çok derin kültürel bağlar da bulunduğunu vurgulayan Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş M. Özaydemir ise, Türkiye’nin Kosova’nın istikrarına, toprak bütünlüğüne, kalkınmasına, Avrupa ve Avrupa Atlantik yapılarıyla bütünleşmesine önem verdiğini aktardı. Eskişehir ve Kosova arasındaki ticaret hacminin çok düşük olduğuna dikkat çeken Özaydemir, gerçekleştirilen ikili görüşmelerini bir başlangıç olarak düşündüklerini, en kısa zamanda karşılıklı ticareti geliştirmek istediklerini, Eskişehirli ve Kosovalı işadamlarının daha fazla işbirliği yapmasının her iki ülke için fayda sağlayacağını da sözlerine ekledi.

Toplantıda konuşan Kosova Türkiye Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Ahmet Mithat Milli ise, Eskişehir’e gelen heyette birçok sektörden iş adamı bulunduğuna dikkat çekerek, bu sayede ikili ilişkileri geliştirerek karşılıklı işbirliğine imza atmayı amaçladıklarını vurguladı. Ahmet Mithat Milli, Türkiye ve Kosova arasında imzalanması planlanan serbest ticaret anlaşması ile her iki ülke arasındaki ticaret hacminin daha da gelişeceği değerlendirmesinde bulundu.

Kosova Amerikan Ticaret Odası İcra Müdürü Arian Zeka, Kosova’nın gelişmekte olan bir ülke olduğunu, ancak buna rağmen bir çok yatırımcının dikkatini çektiğini ve gelişme oranı olarak Dünya Bankası verilerine göre son üç yılda 3 yılda 40 ülkeyi geride bıraktıklarını söyledi. Toplantı ve sunumların ardından Kosovalı ve Eskişehirli iş adamları sektörlerine göre birebir görüşmeler gerçekleştirerek yatırım ve karşılıklı ticaret imkanını değerlendirdiler.