Eskişehir Genç İş Adamları Derneği (ESGİAD) ve Genç Tüm Sanayiciler ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) adına yapılan açıklamada, Eskişehir Ticaret Odası’nda (ETO) ve Eskişehir Sanayi Odası’nda (ESO) yapılan delege seçimlerini eleştirerek tepki gösterildi.

Düzenlenen basın toplantısında, 16 Aralık 2014 tarihinde delegelerin seçilmesi için müracaatların tamamlandı ve 19 Aralık 2014 tarihinde delege olmak için başvuru yapan 266 kişiye sadece yazılı bir açıklama ile bildirildiği kaydedildi. Bu uygulamadan dolayı ETO’yu eleştiren ESGİAD Başkanı Serkan Zengin, açıklanan 88 kişilik delege listesinde, seçilen delegelerin hangi kıstasla seçildiğinin bilinmediğini vurguladı. Zengin, “Eskişehir Ticaret Odasına delege olmak için başvuran yaklaşık 260 kişi arasından 88 kişiyi belirlerken, hangi kriterleri göz önünde bulundurulduğu, neye istinaden seçimin yapıldığı ne yazık ki bilinmemektedir. Bildiğimiz bir şey vardır ki, ETO’da seçilen 88 kişi ve ESO’da seçilen 26 kişi içerisinde Oda Başkanlarının çocukları, yönetim kurulu üyelerinin yeğenleri, diğer akrabaları, aynı soyaddan çok sayıda kişi, hatta bir karı-koca bulunduğu bilinmektedir. ETO’da delege olarak 88 kişi belirlenirken, geriye kalan 170 in üzerindeki kişiye hiçbir gerekçe gösterilmeden bir yazıyla seçilemediklerinin bildirilmesi ise trajikomiktir” şeklinde konuştu.

Genç TÜMSİAD Başkanı Serhat Tunç ise, ETO ve ESO’dan seçimlerle ilgili bir açıklama beklediklerini belirtti. Konuşmasında delege seçimlerini şaibeli bulduğunu ifade eden Tunç, “Sizin aracılığınızla Eskişehir Ticaret Odası’na ve Eskişehir Sanayi Odası’na bir çağrıda bulunuyoruz. Bu seçim taraflı bir seçim midir, taraflı değilse delegeleri neye göre seçtiler? Eğer herhangi bir ciroya, istihdama yapılmadıysa, kimin insiyatifinde seçildi bu isimler? Kamuoyunu bu konuda bilgilendirsinler. Gerekli açıklama yapılmazsa, delege seçimleri şaibeli olarak adlandırılacaktır. Genç Girişimciler Kurulu delegesi olarak oda yönetiminde bulunan kişilerin çocukları, yönetim kurulu üyelerinin yeğenleri, meclis üyelerinin akrabalarının dışında bir seçim yapılması daha doğru bir algı yaratmaz mıydı? Her yerde aynı isimler mi olmak zorunda? Yaşanan bu olay, Eskişehir iş dünyası için büyük bir talihsizliktir. Gerçek iş temsilcilerini diskalifiye ederek yapılan seçim, amacına ulaşmamıştır. Yaşanan bu süreç üzerine sünger çekilecek bir olay değildir” dedi.

ESGİAD ve Genç TÜMSİAD başkanları, ETO ve ESO da yaşanan bu olay aydınlanana kadar konuyu gündemde tutmaya devam edeceğini de belirtti.