ESKİŞEHİR (AA) - Eskişehir Osmangazi Üniversitesince (ESOGÜ), yerli otomobil yapımı ile robotik ve akıllı otomobillerin Ar-Ge çalışmalarına katkı sağlamak amacıyla 12-14 Ağustos'ta yaz okulu kapsamında eğitim verilecek.

ESOGÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "yeni nesil otomobil ve akıllı araç teknolojileri" konulu eğitim programını, Osmangazi Teknopark'ta Ar-Ge çalışmaları yürüten İnovasyon Mühendislik firmasıyla planladıklarını söyledi.

Bu yaz okulunun, Türkiye'de robotik ve yerli otomotivde ileri teknoloji çalışmaları yapan kurumlar için önemli bir fırsat olacağını vurgulayan Yazıcı, üniversite bünyesindeki projeler, yurtiçi ve yurtdışı iş birlikleri ile robotik ve yeni nesil araç teknolojilerinde önemli birikime sahip olunduğunu dile getirdi.

Sensör teknolojileri ve yazılımın, daha akıllı sistemler üretmek için önemine işaret eden Yazıcı, şöyle konuştu:

"Son yıllarda özellikle robotik alanında oluşan birikim, yeni nesil araç teknolojileri ve insansız araba geliştirmelerinde artan şekilde kullanılmaktadır. Bu çalışmaların içinde robot işletim sistemi (ROS) gerek robotik ve gerekse yeni nesil araç çalışmalarında önemli yere sahip. Düzenlenecek yaz okulunda öncelikle gezgin robotlar, yeni nesil araçlardaki ileri sürüş destek sistemleri ve akıllı araba çalışmalarındaki mevcut durum hakkında bilgi verilecek, ardından ROS ve uygulamaları üzerine uygulamalı eğitim yapılacak."

ESOGÜ Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şenol Erdoğmuş ise eğitimin 12-14 Ağustos'ta gerçekleştirileceğini kaydetti.

Gezgin robotlar ve ROS Yaz Okulu Eğitimi ilgili merkezin web sayfasından talepleri aldıklarını bildiren Erdoğmuş, gerekmesi halinde farklı seviyeler için ayrı sınıflar açılabileceğini anlattı.

Erdoğmuş, merkezin Türkiye'de robotik ve otomotivde rekabet edebilir yerli sanayinin geliştirilmesi için her zaman işbirliklerine açık olduğunu sözlerine ekledi.