Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilcisi Yuriko Shoji, dünyada 570 milyonun üzerindeki çiftliğin 500 milyondan fazlasının aile çiftçiler tarafından yönetildiğini belirterek, kaynaklara erişimleri kısıtlı olmasına rağmen aile çiftçilerinin dünyadaki gıda üretiminin yüzde 80’ini gerçekleştirdiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler tarafından 2014 Yılının ‘Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı’ olarak ilan edilmesi nedeniyle Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) ve Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından sürdürülebilir aile çiftçiliğine olanak sağlayan tarımsal, çevresel ve sosyal politikaların geliştirilmesini desteklemek amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında “Aile Çiftçiliği Toplantısı’’ düzenlendi.

Göreme beldesinde gerçekleştirilen toplantıya Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, FAO Türkiye Temsilcisi Yuriko Shoji, Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Fatih Yıldız, Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil, daire müdürleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Programda konuşan FAO Türkiye Temsilcisi Yuriko Shoji, dünyada 570 milyonun üzerindeki çiftliğin 500 milyondan fazlasının aile çiftçiler tarafından yönetildiğini belirterek, kaynaklara erişimleri kısıtlı olmasına rağmen aile çiftçilerinin dünyadaki gıda üretiminin yüzde 80’ini gerçekleştirdiğini söyledi. Shoji, özellikle geçimini aile çiftçiliğinden sağlayanların yüzde 70’inin dünyanın gıda güvenliğinden yoksun nüfusunun yoğun olduğu kırsal bölgelerde yaşadığını ifade ederek, açlığa karşı verilen mücadeleyi kazanmak için siyasi kararlılık, bütünsel bir yaklaşım ve sosyal katılımın önemini vurguladı.

Dünyada 805 milyon kişinin hala yeterli gıdaya ulaşamadığının altını çizen Shoji, Dünya Gıda Günü vesilesiyle amaçlarının açlık ve yoksullukla mücadelede aile çiftçiliğini öne çıkarmak olduğunu kaydetti. Shoji, Çevresel olarak sürdürülebilir ve sosyal olarak kapsayıcı ekonomik gelişmeyi teşvik ettiğimiz ortak çabamızda, kadınlar ve gençler özel bir dikkati hak ediyor. Gıda sistemindeki yeri henüz tam olarak fark edilmemiş olsa da kadınlar, üretimden pazarlamaya ailelerin yeterli beslenmesinde önemli bir rol oynuyor. Aynı zamanda yaşamlarını iyileştirmek için çoğu zaman başka imkanları düşünmek zorunda bırakılan kırsalda yaşayan gençlerin göçünü engellemeye ihtiyacımız var. Gençlerin kırsalda gelecek imkanlarını bulduğu koşulları yaratmak zorundayız. Bu çabanın içine girişim potansiyellerini açığa çıkaran eğitim programları girebilir. Bu verişler doğrultusunda; gıda güvenliği ulusal, uluslararası, kamu, özel ve gönüllü girişimcilerin küresel ortaklığı vasıtasıyla sağlanabilir. FAO, gıda ve tarım konularında liderliğini sunmaya hazırdır” dedi.

Daha sonra konuşan Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan ise Nevşehir’in içerisinde bulunduğu coğrafyanın Orta Anadolu’nun kalbini oluşturduğunu ve bölgede tarımın Türkiye’de giderek büyüyen ve gelişen tarım işletmelerinin aksine küçük aile işletmelerinde; sadece ekonomik kazanımlar için değil aynı zamanda aile bireylerinin ve şehirde yaşayan yakınlarının gıda ihtiyacını karşılamak için yapıldığını söyledi. Bu nedenle BM Genel Kurulu’nun 66. oturumunda 2014 yılının ‘Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı’ olarak ilan edilmesinin Nevşehir için de büyük önem arz ettiğini kaydeden Vali Ceylan, "Türkiye’de ekonomik olarak faaliyet gösterebilecek tarım işletmelerinin büyüklüklerinin arttırılması gerektiği konusunda görüşlere katılmakla beraber başta kırsal alanda yaşayan insanlarımızın ki bunların neredeyse tamamı aile işletmeleridir, geçimlerini sağlaması, biyo çeşitliliğimizin koruma altına alınması, kültürel zenginliklerimizin ve mutfak kültürümüzün korunması gibi nedenlerden dolayı aile çiftçiliği vazgeçemeyeceğimiz bir olgudur” diye konuştu.

Konuşmaların ardından toplantı plaket töreni ve yerel ürünler sergisinin gezilmesi ile sona erdi.